31 juli 2018: Vid lunchtid tar sig tjuvar in i en låst och larmad glasmonter i Strängnäs domkyrka och stjäl merparten av begravningsregalierna efter kung Karl IX och hans fru Kristina den äldre: två kronor och ett riksäpple i guld och ädelstenar, från 1611 respektive 1625. Kulturskatten anses vara Sverige näst förnämsta, endast överträffad av riksregalierna på Stockholms slott. Föremålen ägs av Strängnäs domkyrkoförsamling och förvaltas i samråd med länsstyrelsen. Tjuvarna tros ha flytt vattenvägen via Bo Setterlinds park. Trots en massiv polisinsats på land, vatten och i luften försvinner tjuvar och stöldgods spårlöst.
1 augusti: Rikslarm utfärdas. Föremålen efterlyses internationellt via Interpol.
20 augusti: Fallet lyfts från Eskilstuna åklagarkammare till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Förundersökningsledare är åklagare Reena Devgun, som biträds av åklagare Isabelle Bjursten.
12 september: En man från Åkersberga grips misstänkt för inblandning. Flyktbåten har hittats utanför Enköping.
14 september: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Han pekas ut som en huvudperson, en av dem som var inne i domkyrkan. Mannen företräds av stjärnadvokaten Johan Eriksson och nekar till brott.
8 november: En andra man från Stockholmstrakten anhålls, misstänkt för grovt häleri. Han släpps två dagar senare, fortsatt misstänkt.
9 november: Det står klart att delar av de föremål som blev kvar vid kuppen – ett riksäpple och två guldspiror – kom till skada av att förövarna försökte stjäla dem. 22-åringen misstänks därför även för försök till stöld.
4 december: En tredje man från Stockholmstrakten läggs till utredningen, misstänkt för grov stöld. Han tas dock inte i förvar.
17 januari 2019: Kammaråklagare Reena Devgun väcker åtal mot 22-åringen.
30 januari: Rättegången inleds. Bland åklagarens bevisning finns dna som binder 22-åringen till brottsplatsen. Han fortsätter neka till den grova stölden men medger att han var på plats på kuppdagen – och att han stulit de två cyklar och den båt som, enligt åklagaren, sedan kom att användas som flyktfordon. 22-åringen säger att han inte kände till dessa planer. Att hans blod fanns på brottsplatsen beror enligt den misstänkte på att han var frestad att stjäla föremål från den redan krossade montern, stack in armen men ångrade sig och drog ut den igen.
5 februari: Vad som är tänkt att bli rättegångens tredje och sista dag avbryts, då regalierna påträffats i en soptunna ovanpå en parkerad bil i Åkersberga.
7 februari: En person anhålls, skäligen misstänkt för grovt häleri i samband med återlämnandet av regalierna.
15 februari: Rättegången är planerad att fortsätta.