I somras godkände landstingspolitikerna en revidering av beslutet kring hur framtidens hälso- och sjukvård ska se ut. Målet att bli Sveriges friskaste län 2025, sett till den självupplevda hälsan, kvarstår.
Men för att det ska bli möjligt behöver hela organisationen jobba mer förebyggande, än reaktivt. Delar av landstinget jobbar redan förebyggande men en attityd- och kulturförändring behövs om det ska genomsyra hela organisationen, inser politikerna enligt det nya beslutet.
Det är här den stora utmaningen finns, menar oppositionslandstingsrådet, Magnus Leivik (M).
‒Sjukvården tänker ofta generellt att den tar hand om de sjuka. Det måste vi ändra på och jobba med primärprevention, alltså jobba för att undvika att folk blir sjuka från första början. Idag jobbar man mer med sekundär prevention, man hjälper till exempel en patient som fått en hjärtinfarkt att komma på fötter igen. Det krävs en rejäl kulturförändring för att ändra det och det är det svåraste som finns.
Ska landstinget nå målet måste organisationen lägga i en högre växel, menar Magnus Leivik vidare.
‒Vi måste tänka okonventionella insatser från sjukvården.
Ett förslag från moderaterna är att låta vårdcentralerna byta namn till hälsocentraler, där personal och hälsocoacher i framtiden jobbar förebyggande med levnadsvanor och livsstilsfrågor.
Magnus Leivik tror inte att landstinget kommer att nå visionen om att 75 procent av befolkningen ska uppleva sin hälsa som bra eller mycket bra.
‒Nej, det kommer vara svårt. Jag har inget emot att komma tvåa, bara utvecklingen går åt rätt håll. Men det går rätt trögt.