En timmes resväg anses inte oskälig

Upp till 50 minuter för barnen på lågstadiet och 55 för de på högstadiet. Men de längre restiderna till det som väntas bli elevernas nya skolor anses inte vara oskäliga.

På tisdagseftermiddagen träffade tidningens reporter Ragnar Lindén (MP), Monica Lindell Rylén (S), Maria Antropowa Ehrnfelt (M), Jacob Högfeldt (M) och Marianne Andersson (C). Företrädare för majoritet och opposition har olika uppfattningar om skolstrukturutredningen.

På tisdagseftermiddagen träffade tidningens reporter Ragnar Lindén (MP), Monica Lindell Rylén (S), Maria Antropowa Ehrnfelt (M), Jacob Högfeldt (M) och Marianne Andersson (C). Företrädare för majoritet och opposition har olika uppfattningar om skolstrukturutredningen.

Foto:

Övrigt2017-11-21 16:10

Längre restider blir en konsekvens för elever som i dag går på Lännaskolan, Fogdö skola, Härads skola, Tosteröskolan och Stallarholmsskolan – om skolorna läggs ner eller krymps, vilket majoritetspartierna kommer att rösta för.

För flera barn kommer restiderna att fördubblas och några barn kommer ha upp till 55 minuters enkel bussresa till sin skola, framgår av en komplettering till skolstrukturutredningen.

‒Det kan inte vara positivt, säger oppositionsrådet Marianne Andersson (C).

Utredningen medger att de förlängda restiderna till viss del inskränker barnens rätt till vila, fritid, lek och rekreation. Men den konstaterar också att skolskjuts med resor på upp till 38 minuter redan förekommer i dagsläget. Utredningen jämför också med elever som har valt friskola, som har 60 minuters resväg. Därmed bedöms inte förändringarna som föreslås vara oskäliga.

‒Det är längre resor än många barn är vana vid, men på det stora hela ska hela förändringen ge en positiv effekt i form av en bättre skola där barnen har större möjlighet att lära sig mer och få bra betyg, säger Maria Antropowa Ehrnfelt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Så här ser det ut på de fem skolorna:

# Lännaskolan 20 elever anvisas till Åkerskolan. 17 beviljas skolskjuts, med en resväg på 15–35 minuter.

# Fogdö skolas 47 elever anvisas till Karinslundsskolan. 44 beviljas skolskjuts, med en resväg på 25–50 minuter. Beräkningen utgår från att busslinjen som trafikerar Fogdö–Strängnäs resecentrum förlängs till Tosterö, så att barnen inte behöver byta buss. Elever som bor i Björsund får 50 minuter i resväg, jämfört med 25 minuter i dagsläget.

# Härad skolas 33 elever hänvisas till Karinslundsskolan. 30 beviljas skolskjuts, med en resväg på 31–41 minuter. Det förutsätter att Häradsbussen förlängs från Strängnäs resecentrum till Tosterö.

# Tosteröskolans 49 elever hänvisas till den närliggande Karinslundsskolan. Antalet elever med skolskjuts påverkas inte, deras restid förlängs med ett par minuter.

# Stallarholmsskolans högstadiums 128 elever hänvisas till Mariefreds skola och Paulinska skolan i Strängnäs. Alla beviljas skolskjuts, med en resväg på 19–55 minuter. Elever som bor på Överselö och Ytterselö får de längsta restiderna, inklusive ett bussbyte.

Kan ni lova att bussarna från Fogdö och Härad kommer att förlängas från Strängnäs resecentrum till Tosterö?

‒Om inte Sörmlandstrafiken kan göra det så kommer vi hitta en annan form, exempelvis att vi abonnerar egna bussar för de här sträckorna, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).

Under utredningens gång har bland annat elever intervjuats. Då har det framkommit att det finns en oro för bussresorna till en ny skola. Att inte veta när det är dags att trycka på stoppknappen är en farhåga från barnen. Att exempelvis "en stor kille" ska sätta sig bredvid en, är en annan. Olika slags åtgärder bör därför vidtas för att höja tryggheten hos barnen som åker buss, står det i utredningen.

‒Det kan handla om exempelvis trygghetsvärdar på bussarna, framför allt under en övergångsperiod tills barnen känner sig bekväma med att åka buss, säger kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!