Det blir ingen klassisk sillunch den här midsommaraftonen. Det är jag som är chef i köket och nu ska jag råda bot på i-landsproblemet med kokt potatis som inte går åt och sillburkar som nästan helt fulla åker i soporna framåt jul. Mycket grönt och en del fisk kommer att dukas fram på vårt bord – härliga sommarsmaker som förhoppningsvis ska förlåta mig för denna, enligt somliga, dödssynd.
Annars är jag väldigt traditionell när det kommer till midsommar. Midsommarafton firas i Mellanfjärden i Hälsingland, punkt slut. En stång ska resas på mammas gräsmatta, oavsett väderlek. Jag behöver blommor i mitt hår, jordgubbstårta och en säck att hoppa i.
Att "gå på byn" är ett måste. Vi tittar i hantverksbutiken med de saftiga överpriserna, någon deltar i femkampen, alla gissar vad laxen väger och det hejas på folk till höger och vänster. Framåt fem samlas alla bybor och utsocknes tillresta på båda sidor av ån som precis ska till att rinna ut i havet. Kuddarna langas fram och tävlingsdeltagarna häver sig ut på stången över det iskalla vattnet. Så möts de, två och två, och slår på varandra med kuddarna. En efter en faller i plurret och efter kvartsfinaler och semifinaler ska segraren utses. Någon hundralapp i potten och den eviga äran står på spel. Ett år vann min kusin, och det pratar vi om än.
Jag ser fram emot ett firande med lagom många nya inslag och önskar er alla en glad midsommar och en härlig semester!