Regeringen har under mandatperioden försökt ta fram ny lagstiftning om export av krigsmateriel. Framför allt Centerpartiet har velat lätta på reglerna, i praktiken anpassa lagen till praxis, som Krigsmaterielutredningen har föreslagit, medan Folkpartiet tvärtom har velat skärpa den.
Det blev ingen enighet och ingen proposition över vilket Socialdemokraterna har hånat regeringen, trots att utredningen var klar redan 2005 under regeringen Persson. Inte heller den lyckades föreslå ny lagstiftning. Men nu har de rödgröna tillsammans tänkt till, förhandlat – och kommit fram till att Sverige behöver en ny krigsmaterielutredning.
Regeringen avser att från den 1 juli avskaffa värnplikten, något som MP hittills har ställt sig bakom medan S och V har varit emot. Den rödgröna kompromissen går nu ut på att Miljöpartiet i riksdagen i vår röstar emot denna lagändring, som partiet alltså egentligen är för, och att de tre partierna efter ett maktövertagande – trumvirvel – utreder frågan.
När det gäller Sveriges deltagande i ISAF-styrkan i Afghanistan är det tunnare än så. Frågan finns inte ens med i den rödgröna plattformen för säkerhets- och försvarspolitik. Det tilltänkta rödgröna regeringsunderlaget har helt enkelt ingen gemensam linje om en av de viktigaste svenska militära utlandsinsatserna i modern tid och där det behövs ett riksdagsbeslut redan i höst. Och nu har ändå ingen svensk soldat dödats i strid.
Enighet om ISAF hade varit mer värd än alla andra skrivningar i den 22-sidiga plattformen, flera gånger om. Här finns även en större fråga: Kommer ett Sverige som leds av en rödgrön regering, där Vänsterpartiet ingår, att vara lika aktivt vid internationella konflikter som Sverige är i dag?