Enkelt att ta över någon annans bolag

Att ta över ett bolag är enkelt och går snabbt. Bolagsverket har gjort det lätt för landets företagare, men samtidigt öppnat dörrarna för bedragare.

Foto:

Övrigt2017-01-25 16:05

Med en e-legitimation kan i princip vem som helst göra ändringar i ett bolag, utan att ha någon som helst koppling till det. Det görs via Bolagsverkets e-tjänst verksamt.se, är enkelt och går fort. Med ett förfalskat underlag från en årsstämma kan en bedragare byta ut en hel styrelse.

Om den rättmätige firmatecknaren inte har valt att bevaka sitt företag, exempelvis genom att få sms varje gång en ändring görs, är det inte ens säkert att det upptäcks.

‒Det görs massor av ändringar i bolag varje dag. När vi får in en ändringsanmälan behandlar vi det som vilket ändringsärende som helst. Det ska vara signerat med namnteckning eller någon form av bank-id, säger Bolagsverkets kommunikationschef Ulf Karnell.

Om ingenting är uppenbart konstigt gör Bolagsverket inga särskilda efterforskningar innan ändringen verkställs.

‒99,9 procent av alla ärenden är helt legitima, så vi behandlar alla på samma sätt. Det är oerhört svårt för oss att avgöra vad som är ett kapningsförsök. Det finns ärenden där ledamöterna är osams och där den ena hävdat att det är ett kapningsförsök medan den andra hävdar att allt gått rätt till.

Genom att registrera sin e-postadress och sitt mobilnummer kan en företagare bevaka sitt företag hos Bolagsverket, och myndigheten uppmanar på sin webbsida företagarna att skydda sig på detta vis.

‒Då får man ett meddelande så fort en ändring har skett. Då hinner man som företagare reagera och höra av sig för att få stopp på det här om det är någon annan som har gjort ändringen, säger Karnell.

– Sen tar det några dagar att registrera ärendet. Det är först då som det blir registrerat och slår igenom i alla register.

Bolagsverkets chefsjurist Peter Källenfors har i en tidigare intervju med Sveriges Radio kallat bolagskapningar för en modern typ av rån, och menar att myndighetens strävan att göra det enkelt för företagarna att administrera sina företag har en baksida.

– Man tänker inte på att det kan missbrukas eftersom man fokuserat så mycket på att göra det så enkelt som möjligt för bolagen. Man har väl inte riktigt tagit höjd för att den här typen av kriminalitet då ökar.

Dagens industri har tidigare uppskattat antalet potentiella måltavlor för bolagskapningar till 600000. Trots att bedrägerier mot företag är ett ökande problem är dock rena kapningar fortfarande förhållandevis ovanliga.

– Det är inga problem alls att ta över ett företag, det är konstigt att det inte händer oftare, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter, till DI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!