– Under den mörka årstiden tänder vi levande ljus, det spelar naturligtvis stor roll, säger Lars Lagebo som är räddningschef i Eskilstuna kommun.
Han säger att mellan första advent och trettonhelgen är just bortglömda ljus en vanlig brandorsak, och ger en tumregel att följa:
– Den som tänder ljusen släcker dem efter sig när han eller hon lämnar rummet.
Det finns flera risker med att lämna levande ljus utan tillsyn. Placering och husdjur är två exempel. En annan riskfaktor är ljusstakarna.
– De kan bestå av brännbart material eller vara inbyggda med för dålig luftomsättning. Då blir det för varmt och hela koppen börjar brinna, den kan spricka och skvätta stearin som sprider elden.
Vad Lars Lagebo känner till finns ingen märkning för säkra ljusstakar, utan det gäller att tänka själv.
När det gäller tekniska prylar varnar Lars Lagebo för uppladdningen.
– Laddning av elektriska grejor, som till exempel mobiltelefoner, bör ske när man är vaken. Annars upplever jag att ny teknik i allmänhet är mångt mycket bättre än gammal. Det är till exempel positivt att tjock-tv i stort sett försvunnit.
En annan viktig åtgärd för att förebygga bränder att se till att brandvarnaren fungerar som den ska.
– Utbytbara batterier bör bytas en gång om året, säger Lars Lagebo. December är ett utmärkt tillfälle, och något man kan lägga in som rutin.
– Däremellan bör man kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång i månaden. Viktigt att också att testa den om man varit bortrest. När batteriet börjar ta slut hörs en varningssignal, men den kan ju ha varnat medan man varit borta.
Här visar en film hur fort elden kan ta sig i ett rum.
[youtube id="nbAfssY4Rgk"]