Undersökningen som går under namnet Kommunvelometern beskrivs som den största i sitt slag och har nu genomförts under åtta år i rad. De kommuner som ingår i studien deltar på frivillig väg och i årets granskning finns 50 kommuner med.
Cykelfrämjandets avsikt är att undersökningen ska utgöra en objektiv analys för att kunna mäta och jämföra hur Sveriges kommuner arbetar med och prioriterar cykling. Fokus ligger på de politiska beslutsprocesserna, hur mycket resurser som satsas och vad som sedan verkligen åtgärdas i form av till exempel nya cykelvägar. Hur många kommuninvånare som cyklar, och hur de uppfattar kvaliteten i kommunernas cykelarbete, finns inte redovisat i undersökningen.
Kommunernas arbete granskas och poängsätts inom sex områden.
[fakta nr="2"]
Lund toppar listan, tätt följt av Malmö och Uppsala. Eskilstuna kommer på sjundeplats med 48,5 poäng av 60 möjliga. Snittet för de deltagande kommunerna ligger på 36,5 poäng.
I rapporten beskrivs Eskilstunas arbete med cykelfrågor som gediget och strukturerat. Cykelfrämjandet berömmer kommunens arbetssätt och styrdokument men noterar också att medel till infrastruktur minskar något i 2017 års budget. Kommunen rekommenderas också att skylta upp cykelvägnätet bättre.
‒Eskilstuna har haft en stark ambition om att cyklandet ska öka. Men andelen cyklister har inte ökat så mycket som man har tänkt, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandets Riksorganisation.
Han framhåller att satsningar förvisso gjorts på cykelparkeringar och kopplingar till kollektivtrafiken.
‒Men Eskilstuna behöver satsa mer på infrastrukturen för att göra cyklandet mer attraktivt, säger Lars Strömgren.
Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och politiskt ansvarig för cykelfrågor, håller delvis med.
‒Vi har en bra struktur på det långsiktiga arbetet för cykling. Samtidigt vet vi att det finns brister när det gäller underhåll och att bygga ihop befintliga cykelvägar. Och vi har inte varit så bra på att skylta cykelvägarna. Men vi har enorma investeringsbehov inom många områden och vi måste prioritera.
Enligt Eskilstuna kommuns klimatplan ska 26 procent av det lokala resandet år 2020 utföras med cykel. Det målet tror inte Sarita Hotti kommer att nås.
‒Nej, det målet är alldeles för kaxigt satt. Men det som är viktigt är att det totala hållbara resandet ökar och det gör det. Sen spelar det inte så stor roll om det är gångtrafik, buss eller cykel det handlar om.
På kommunens trafikavdelning konstaterar trafikplanerare Petter Skarin att man i stort delar de slutsatser som Cykelfrämjandet kommer med i sin undersökning. Men han anser att bilden vore mer rättvisande om de medel som anslås till investeringar redovisades under en längre tidsperiod än ett år.
‒Ett exempel är nya gång- och cykelbron till Väster. Har man stora investeringsvolymer slår det igenom enstaka år och ger höga poäng i rankningen just då.
De kommande åren görs en rad satsningar varav cykelvägen ut till Sundbyholm kanske sticker ut mest.
‒Den har varit på medborgarnas önskelista länge och blir verkligen ett lyft när det blir klar, säger Petter Skarin.
Han lyfter även fram den gång- och cykelväg som ska byggas på Lasarettsgatan framöver, från parkeringsgaraget vid Mälarsjukhuset till Strängnäsvägen
‒Den går mellan Djurgårdsskolan och sjukhuset. Det är inte en jättelång sträcka men ett jätteviktigt stråk.
[fakta nr="1"]
När det gäller skyltningen av cykelbanor finns ett pågående arbete med en del etapper kvar.
‒Vi har hållit på med detta i några år och har ambitionen att göra det med bättre kvalitet och innovativa grepp. I stället för att skylta med traditionell information om hur många kilometer det är till ett resmål kommer vi att tala om hur många minuter det tar att komma fram. Det är mer relevant än avståndsinformation.
Nya gång- och cykelvägar
Här är ett urval av de satsningar som görs på gång- och cykelvägar i Eskilstuna (byggstart inom parentes).
BM-stråket etapp 3 (2017)
Bynäsvägen (2017)
Mått Johanssonsväg (2017)
Slagsta-Brunnsta (2017)
Uttermarksgatan/Kjulavägen (2017)
Vilsta industriområde (2017)
Årbygatan (2017)
Skiftinge-Sundbyholm (2018)
Tunaparkområdet (2018)
Västerleden (2018)
Klostergatan (2018)
Svista (ny belysning) (2018)
Kyrkogatan (2018)
Lasarettsgatan (2019)
Kungsvägen (2019)
Sundbyvägen (2019)
Slottsbacken (2020)