Motormännens Riksförbund är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Mellan den 4 juni och den 3 juli har förbundet undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning.
Resultaten av sommarens undersökning är trevlig läsning för Eskilstunas bilister som, tillsammans med Östersund, intar förstaplatsen. Av 3971 undersökta fordon var det 1,4 procent av förarna som använde handhållen mobil. En kraftig förbättring från 2016 års mätning då motsvarande siffra var 3,9 procent.
– Vi ser en betydlig förbättring. Det syns att folk har tagit till sig att man inte får prata i telefon och det är bra. Förra gången vi mätte var det många småföretagare med firmabilar – rörmokare, elektriker och allt vad det är – som var ganska frekventa telefonpratare, men de har skärpt sig tycker jag, säger Lars Eriksson, vägombud på Motormännen i Eskilstuna.
Sett till hela landet var det 4,2 procent av de undersökta förarna som använde mobilen bakom ratten. Även på nationell nivå handlar det om en rejäl minskning jämfört med tidigare mätningar. År 2016 var motsvarande siffra 7,6 procent och 2012 6,6 procent.
– Det är tydligt att den skärpta lagen från 1 februari har haft effekt. Färre kör med handhållen mobil, jag tror att man tänker en extra gång innan man svarar i luren eller kollar sms:et samtidigt som man kör. Ett antal bilister har åkt fast och bötfällts och det har spridit sig att polisen faktiskt kontrollerar att regeln efterföljs. Jag tror att det är viktigt att såväl debatten som informationsinsatser fortsätter, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Andra kommuner i närområdet som är med i undersökningen är Katrineholm och Västerås som båda placerar sig långt ner på listan. Katrineholm intar en 16:e plats med 6,4 procent och Västerås en 18:e plats med 9,2 procent. Gerd Larsson är sekreterare på Motormännen i Katrineholm och ser, placeringen till trots, positivt på utvecklingen jämfört med 2016 års mätning då andelen syndare var 9,5 procent.
– Jag tycker att det var väldigt positivt att se att det har gått så pass mycket framåt. Att reklamen för att inte köra och prata samtidigt verkligen har gått hem. Vid senaste mätningen var det exempelvis många fler lastbilar där föraren pratade i telefon. Det var hårresande, säger Gerd Larsson.
Varför det skiljer sig så mellan olika orter har Carl Zeidlitz ingen tydlig uppfattning om.
– Jag har inget riktigt bra svar på varför det skiljer sig så mycket. Vissa tänker att det används mer handsfree i exempelvis storstadsregioner. Det kan också finnas lokal kultur som gör det mer eller mindre accepterat eller att transportstyrelsens reklamkampanjer spritt sig mer eller mindre bra på olika håll, säger Carl Zeidlitz.
Utöver privatbilister kontrollerades lastbils-, taxi- och bussförare. Totalt observerades 1 396 lastbilar, 419 bussar och 268 taxibilar. På nationell nivå var mobilanvändandet bland lastbilsförare 8,6 procent, taxiförare 4,9 procent och bussförare 2,8 procent.