Eskilstuna kommun storsatsar på närproducerad mat

I dagarna serveras matgäster i Eskilstuna kommun korv som har tillverkats av närproducerade råvaror. Det är första gången som kommunen gör en storskalig satsning på lokalproducerad mat.

På torsdagen serverades den lokalproducerade Sörmlandskorven på Odlarens förskola i Eskilstuna.Den var stark och god, sa 5-åriga Tyra Malmlöf.

På torsdagen serverades den lokalproducerade Sörmlandskorven på Odlarens förskola i Eskilstuna.Den var stark och god, sa 5-åriga Tyra Malmlöf.

Foto:

Övrigt2017-03-03 10:30

‒Den kommer att erbjudas alla matgäster i Eskilstuna kommun som får mat från något av våra kök. Det är både skolan, äldreomsorgen och förskolan, säger Pernilla Berg, kostkonsulent på Eskilstuna kommun.

Hon berättar att kommunen under flera år har haft som mål att verksamheterna ska handla mer närproducerat.

‒Vi har under ganska lång tid haft diskussioner med olika producenter runt omkring, men det är först nu som vi kan göra det i så pass stor skala, säger Pernilla Berg.

Idén kommer från Katrineholms kommun som tillsammans med Eskilstunaföretaget Mälarchark har tagit fram den så kallade Sörmlandskorven.

Receptet är anpassat till rekommendationer om bland annat näringsinnehåll och fetthalt.

‒Korven har en fettprocenthalt på 15 procent. Det är en bra fetthalt för korv, säger Pernilla Berg.

Sörmlandskorvens kötthalt är 68 procent. Som jämförelse har en annan korv som kommunen köper in - den så kallade delifalukorven - en kötthalt på 62 procent och en fetthalt på 14 procent.

Sörmlandskorven togs fram utifrån att den smakmässigt skulle ha en sörmländsk touch.

‒Bland annat har man kryddpeppar i korven som man kanske inte brukar ha i vanlig falukorv. Kryddpeppar är en klassisk sörmländsk krydda. Man har även fin rökighet. Inte rökarom som man tillsätter, utan här röker man med alspån så att korven får en riktig rökig smak, säger Pernilla Berg och fortsätter:

‒Den skulle också kunna handlas av storhushåll så att den inte stack i väg för mycket prismässigt.

Eskilstuna kommun har betalat 65 kronor kilot för Sörmlandskorven.

‒Den är ju dyrare än den här delifalukorven, men vi har också en ekologisk korv som är dyrare än Sörmlandskorven, säger Pernilla Berg.

Några av köken har serverat korven den här veckan. Köket på Odlarens förskola tillagade på torsdagen 130 portioner.

‒Vi har gjort en gratinerad korv. Ovanpå korven har vi lagt en röra som det är senap i. Det är rödlök, det är äpple och lite ketchup. Sedan finns det Västerbottenost för att få lite extra sting i det, berättar Magnus Engström, kock på Odlarens förskola.

Han tycker att det är roligt att få servera Sörmlandskorven till förskolans åtta avdelningar.

‒Just för att det är sån kvalitet på grejerna. Det har vi efterfrågat ganska länge.

De flesta kommunala kök kommer att servera korven under nästa vecka. Inom äldreomsorgens restauranger serveras den på tisdag. De restauranger som är öppna för allmänheten är Restaurang Nålmakaren, Marielund , Måsta äng, Strigeln och Åbacken. Här kan korven njutas tillsammans med klassiskt stuvade ärter och mörötter.

Sörmlandskorven är inte ekologisk.

‒Nej, den är inte ekologisk, men all köttråvara kommer från Sörmland, säger Pernilla Berg.

En orsak till att det nu blivit möjligt att i större skala köpa in mat från lokala producenter är att kommunen inrättat en omlastningscentral. Det innebär att leverantören kan köra korven till omlastningscentralen varifrån den sedan distribueras ut till alla kommunens kök.

‒Då sker den leveransen ihop med leveranser från andra grossister som vi har, säger Pernilla Berg.

Tidigare behövde leverantören själv köra ut varorna till alla kök, något som kunde vara svårt för små lokala företag att klara av.

Satsningen kommer att utvärderas. Om den faller väl ut kan kommunen komma att servera Sörmlandskorv vid fler tillfällen.

Eskilstuna kommun har köpt 1,7 ton korv av Mälarchark i Eskilstuna. Mälarchark har tillverkat korven. Nötköttet i korven har levererats av Rekarnekött AB i Eskilstuna.

‒Vi ser det som historiskt att få leverera lokal Sörmlandskorv till kommunens skolor, förskolor och äldreboenden, säger Martina Schagerlund på Rekarnekött AB.

Fläskköttet kommer från Hammarby storgård i Eskilstuna.

‒Som företagare är det jättepositivt att få vara med och sälja grejer på en lokal marknad. Det borde vara helt naturligt, men här känns det som att det inte har funnits plats för den här typen av upplägg tidigare. Vi känner att det är ett viktigt genombrott för lantbruket att vi har kommit in här, säger Anders Lundkvist på Hammarby storgård.

Marie Pettersson på Mälarchark håller med om att upphandlingen innebär ett genombrott.

‒Att vi kan komma till en affär. Att vi har överbyggt alla hinder som förr byggdes upp, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om