Eskilstuna-Kuriren i forskningsprojekt om nya medievanor

Är du en av våra läsare som har fått frågan om att delta i ett forskningsprojekt?Då kan ditt svar bli en del av ett projekt som samlar in information om medievanor i Sverige och Finland.– Vi tittar på när och hur man använder sig av nyheter, säger Karl-Jacob Mickelsson, forskare vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Flera prenumeranter till Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren har fått frågan om de vill delta i ett forskningsprojekt.

Flera prenumeranter till Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren har fått frågan om de vill delta i ett forskningsprojekt.

Foto:

Övrigt2017-04-21 19:04

Under de senaste dagarna har flera prenumeranter till Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren fått frågan om de kan tänka sig att svara på några frågor för ett forskningsprojekt.

Prenumeranter till de två största svensktalande tidningarna i Finland, Hufvudstadsbladet och Vasabladet, har redan svarat på frågor till undersökningen. Frågorna har även ställts till studenter.

‒Vi tittar på när och hur man använder sig av nyheter. I vårt forskningsprojekt har vi hittills sett att äldre personer tar del av nyheter i väldigt specifika situationer. Man läser tidningen vid frukostbordet, lyssnar på nyhetsradio i bilen och ser nyhetssändningarna på tv på kvällen, man har tydliga rutiner. Det är som det var för min morfar, för honom var det jätteviktigt att se på tv-nyheterna varje dag, säger Karl-Jacob Mickelsson.

‒Yngre personer är inte lika bundna till särskilda tider när de tar del av nyheter, de läser ofta nyheterna i telefonen och gör det när de får en stund över, som när de är på bussen eller ligger i sängen under en lördagseftermiddag, fortsätter han.

Forskningsprojektet går också ett steg längre och tar reda på vad det är som får människor att vilja ta del av nyheter.

‒Vi är inte bara intresserade av vilka kanaler som används, utan även vad man använder nyheterna till. För en del är det viktigt att vara uppdaterad, man vill kunna vara med i diskussioner med arbetskamrater, vänner och bekanta.

Enligt Karl-Jacob Mickelsson finns inte samma rutiner bland yngre. Då handlar det mer om att man hör talas om något viktigt som man själv väljer att kolla upp, eller att man läser nyheter i en app när man har tid över.

– Det är två helt olika sätt att bete sig och två helt olika orsaker till att man läser nyheter, säger han.

Forskningsprojektet där Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren deltar planeras vara klart i juni i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!