Ölkulturs grundare och företrädare Anders Olsson tycker att kommunens inspektörer lägger fokus på fel saker.
– Vill man hitta oegentligheter i den här branschen finns det hur mycket som helst att ta itu med, säger han.
– Vi ser vår verksamhet som ljuset i mörkret. Här slåss inte folk och här dricker de sig inte jättefulla som på många andra ställen i stan.
Kommunen har fokuserat på serveringen i Slussvaktarbostaden som de två senaste somrarna gått under namnet Kaffe Å.
– Det finns många paragrafer i alkohollagen som man kan bryta emot, och vissa är mer eller mindre allvarliga, säger Robert Janeling som är en av Eskilstuna kommuns alkoholhandläggare.
I maj fick Ölkultur en erinran – den svagaste formen av kritik – för att gäster drack alkohol på bord som var placerade utanför den tillåtna serveringsytan. Dessutom ansågs matutbudet med matiga våfflor och bakpotatis inte vara tillräckligt varierat.
I slutet av säsongen gjorde alkoholhandläggarna en uppföljande tillsyn för att se om bristerna rättats till. De kunde då konstatera att åtgärder satts in, men inte tillräckligt omfattande. Dessutom noterades att alkohol – i strid mot lagen – rabatterades.
I ett inlägg på Ölkulturs Facebooksida stod att läsa:
"Sommarens sista suck i Slussvaktaren nästa helg! Vi grillar och tömmer flasklagret till mycket bra priser. Vi ses där!"
Även den här gången blev det en erinran.
Men vid sidan av dessa båda rutintillsyner pågick ytterligare en utredning kring Ölkultur sedan en närboende klagat på stök kring Kaffe Å. Under denna framkom att det var ett annat företag som drev sommarserveringen i Slussvaktarbostaden. I ett avtal mellan Ölkultur och företaget framkom att Kaffe Å betalade 5 000 kronor i månaden i arrende för lokalerna.
Men eftersom Slussvaktarbostaden ingår i Ölkulturs tillstånd är det bara Ölkultur som får servera alkohol där. Arrenderas lokalerna ut ska det anmälas till kommunen, vilket inte skett. Därför beslutade miljö- och räddningstjänstnämnden i december att tilldela Ölkultur en varning – en skarpare form av påföljd än en erinran.
Robert Janeling beskriver påföljderna som en trappa.
– Om man gjort fel enligt alkohollagen kan man få en erinran. Sedan kan man få en till om man fortsätter göra fel. Den tredje gången kanske man får en varning, och sedan ytterligare en.
Allvarligare fel, till exempel brottslig verksamhet, kan leda till att alkoholtillståndet återkallas. Enligt Robert Janeling kan ett återkallande också bli aktuellt vid upprepade brott mot alkohollagen.
Alkoholhandläggaren menar också att Ölkultur levererat alkohol till Kaffe Å, vilket inte är tillåtet eftersom Kaffe Å saknade serveringstillstånd. Ölkulturs uppfattning är att det i praktiken handlade om ett samarbetsavtal där Kaffe Å:s ansvariga sålde på provision från Ölkultur. Alltså ett anställningsliknande förhållande.
Denna fråga är dock inte kommunens sak att bedöma, utan Skatteverkets. Ändå finns den med i utredningen.
Ölkultur är kritisk till hur ärendet skötts.
– Vi välkomnar att kommunen håller koll så det är ordning och reda i krogbranschen, säger Anders Olsson. Men i det här fallet har vi en annan åsikt och håller inte med alkoholhandläggarna. Vi tycker inte att vi har gjort något fel.
– Ölkultur har alltid varit jättenoga och försökt göra allting rätt. Vi följer lagar och regler, vi betalar skatter och fakturor i tid, vi har kollektivavtal för våra anställda och har ingen svart arbetskraft.
Anders Olsson framhåller också att företaget tidigare har haft bra dialog med kommunen.
– När vi startade sommarpuben i Slussvaktarbostaden 2016 stämde vi av med kommunen och det var inga problem. Därför trodde vi förstås att vi gjorde rätt när vi körde samma koncept 2017. Men nu har nya tjänstemän tagit över och nu fungerar inte dialogen med de nya alkoholhandläggarna. I stället för att prata och föra en dialog startar de formella ärenden hela tiden.
Ölkultur kommer dock inte överklaga varningen.
– Vi har övervägt att göra det med valt att låta bli, även om våra jurister tror att vi skulle få rätt, säger Anders Olsson.
– Men det tar för mycket energi, tid och pengar. Vi vill blicka framåt i stället.
Sannolikt blir det någon sorts sommarpub även i år, men hur konceptet ska se ut är inte klart.
– Slussvaktarbostaden har ett av Eskilstunas finaste lägen, det vore synd att inte använda den. Ölkultur vill bidra till att göra Eskilstuna till en fin sommarstad.
Louise Siewertsen, som drivit Kaffe Å under sitt företag Siewertsen Consulting AB, har inga direkta synpunkter kommunens kritik.
– Det är tråkigt att det drabbat Eskilstuna Ölkultur, säger hon. De gör ju något väldigt, väldigt bra för den här stan. Jag var ju bara där och drev stället åt dem. Kaffe Å var jättepopulärt och alla älskade att komma dit, inte minst för att dricka Ölkulturs öl.