Det var den 26 augusti i år som händelsen ägde rum på Arlanda flygplats. Ett flygplan hade just anlänt från utlandet och resenärerna som hade fått ut sina väskor var på väg ut. De skulle bara passera tullpersonalens ögon och sedan var resan över.
När kvinnan gick genom den gröna passagen vid tullen på Arlanda flygplats, bestämde sig tullpersonalen för att göra en kontroll. Det stod snabbt klart att tullen hade haft rätt i sina misstankar. I kvinnans väskor fann man över 52 000 cigaretter och 41 kilo vattenpiptobak.
Enligt åklagaren som så småningom åtalade kvinnan för tullbrott, skulle hon genom sitt försök att ta in varorna i Sverige utan att redovisa det, ha undandragit sig att betala skatter och avgifter på närmare 240 000 kronor.
Kvinnan själv nekade till anklagelserna i förhör och förklarade i tingsrätten att hon inte kände till reglerna för införsel av tobaksvaror i Sverige.
Hon förklarade bland annat att hon inte visste att man inte fick ta in cigaretter och tobak i Sverige på det sätt som hon hade gjort. Enligt kvinnan skulle släktingar i hemlandet ha köpt varorna för att hjälpa henne att bekosta en operation i Sverige. Tanken var att hon skulle sälja cigaretterna i Sverige. Kvinnan berättade i tingsrätten att en nära manlig släkting hade köpt tobaksvarorna och fyra resväskor när hon var i hemlandet. Han packade väskorna och checkade in dem på flygplatsen. Enligt kvinnan skulle hon ha sett väskorna först efter att de var inköpta och packade. Att det var cigaretter i dem visste hon, men inte att det var vattenpiptobak. Hon hade med sig två egna väskor också, men hon fick inte med sig sin egen packning eftersom den inte fick plats.
Tingsrätten konstaterar i domen att kvinnan enligt sina egna uppgifter måste ha varit medveten om vilka mängder tobak det rörde sig om eftersom det tillkommit fyra väskor på hemresan och hon inte heller fick plats med allt sitt eget bagage.
"Men kvinnan har förhållit sig likgiltig inför mängden tobaksvaror som hon har fört in i landet". Vattenpiptobak eller inte, "det har alltjämt rört sig om stora mängder tobaksvaror", skriver tingsrätten i sin bedömning.
När det gäller påföljden skriver tingsrätten att det med hänsyn till mängden tobaksvaror skulle kunna handla om ett straffvärde motsvarande fem månaders fängelse. Men bland annat eftersom kvinnan tidigare är ostraffad och frivården har bedömt att det finns ett behov av övervakning och stöd - stannar påföljden vid skyddstillsyn med samhällstjänst. Antalet timmar med samhällstjänst bestäms till 120.