Den som går miste om inkomst på grund av en arbetsskada kan få så kallad livränta utbetald av Försäkringskassan. Ett av villkoren är att ens inkomst minskat med minst en femtondel jämfört med vad man tjänade innan skadan. Det aktuella fallet rör en Eskilstunabo som fick livränta första gången i slutet av 90-talet. Under förra året gjorde Försäkringskassan en efterkontroll av hans rätt till livränta med anledning av ändrade inkomstförhållanden.
I den utredning som gjordes framgår att livräntan skulle ha minskats redan från 2014. Från och med 2015 borde livräntan ha upphört helt men det skedde inte förrän två år senare.
I sitt beslut om återbetalning skriver Försäkringskassan att mannen borde ha insett att det belopp han fått varit för högt. Totalt rör det sig om 231 218 kronor som han inte haft rätt till. Det belopp han måste betala uppgår till 184 974 kronor, en nedskrivning med 20 procent. Orsaken till "rabatten" är att det gått lång tid sedan utbetalningarna gjordes samt att Försäkringskassans handläggning och utredningstid i ärendet bidragit till en del av felutbetalningen.