Eskilstunaelever gästade stadshuset för att prata barns rättigheter

Klass 7C på Skiftingehus skola är en av tusentals klasser runt om i världen som nu ska rösta fram årets barnrättshjälte och vinnaren av World's children's prize. På måndagen gästade klassen stadshuset för att berätta om priset och diskutera barns rättigheter.

Klass 7C på Skiftingehus skola berättade om World's children's prize på stadshuset i Eskilstuna på måndagen.

Klass 7C på Skiftingehus skola berättade om World's children's prize på stadshuset i Eskilstuna på måndagen.

Foto:

Övrigt2017-03-03 09:10

Rosi Gollman, Manuel Rodrigues och Molly Melching. Så heter de nominerade till årets World's children's prize. Programmet som syftar till att öka kunskapen om barns rättigheter, lika värde och demokrati bland elever på skolor runt om i världen.

Under de senaste sex veckorna har eleverna i 7C fått läsa om de nominerade och deras arbete för utsatta barn i olika delar av världen.

– Man blir påmind om att man har det jättebra, säger Mardin Halladge i 7C som var en dem som pratade om World's children's prize och de nominerade i stadshuset på måndagen.

Eleverna berättade om 90-åriga Rosi Gollman som genom sin organisation Andheri-Hilfe har arbetat för att hjälpa de allra fattigaste barnen i Indien och Bangladesh. Hon har bland annat befriat 50 000 barnarbetare och sett till att de börjat skolan.

Manuel Rodrigues och hans organisation AGRICE har under 20 år arbetat för att synskadade barn och barn med andra funktionsvariationer i Guinea-Bissau ska få gå i skolan.

Molly Melching är nominerad för sin 40 år långa kamp för att utrota kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap i Västafrika.

– Jag visste att det fanns orättvisor i världen men efter det här arbetet känns det liksom mer. World's children's prize är bra just därför att det hörs över hela världen, säger Emil Gustafson i 7C.

– Vi kan ju inte göra något åt det här, vi är för små, men genom att prata om barns rättigheter så kanske vi kan få någon vuxen att göra något, säger Raneah Alahmad.

Eleverna berättar hur arbetet de senaste veckorna fått dem att fundera över sin egen situation och hur bra de faktiskt har det.

– Vi vill bara ha mer och mer. Bättre mobiltelefoner och Ipads medan andra barn inte ens får gå i skolan, säger Jessica Habib.

– Vi tycker att det är jobbigt att diska liksom, säger Lollo Mubarak och konstaterar att arbetet gett henne och klasskompisarna perspektiv på saker.

På torsdag ska alla skolbarn världen över, som är med i årets program, rösta fram vilken kandidat som de tycker ska kamma hem förstapriset. Ett svårt val, tycker klasskompisarna i 7C på Skiftingehus. De vill helst slippa välja en vinnare eftersom de tycker att alla tre nominerade gjort betydelsefulla insatser för utsatta barn.

– Synfrågan är ju viktigare i vissa delar av världen så där röstar de säkert på Rodrigues och någon annanstans tänker de på ett annat sätt. Det är svårt att säga vem som kommer att vinna, säger Mardin Halladge.

Vinnaren av World's children's prize får ta emot priset på Gripsholms slott i Mariefred den 26 april.

World's children's prize

Varje år nomineras tre barnrättshjältar till World’s children’s prize av programmets barnjury.

Hjältarnas livshistorier samt berättelsen om barnen som de jobbar med sprids till skolor i hela världen för att lyfta frågor om demokrati och barns rättigheter bland eleverna.

69 000 skolor i 115 länder har ställt sig bakom World’s children’s prize

Malala Yousafzai är en av alla pristagare genom åren.

Programmet grundades i Mariefred och prisutdelningen sker på Gripsholms slott.

Källa: worldschildrensprize.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om