Eskilstunaentreprenörer blir Årets mjölkbonde 2019

Utmärkelsen Årets mjölkbonde 2019 tillfaller i år Eskilstunaentreprenörerna Ulf och Christina Winblad, som driver Womtorps Lantbruk utanför Eskilstuna.– Det är lite överraskande och det är klart man är stolt, säger Ulf Winblad.

Foto:

Övrigt2019-02-05 19:17

Priset delas ut årligen av husdjursföreningen Växa Sverige och LRF konsult, till mjölkföretagare som på olika sätt utmärkt sig i bland annat företagande, djurskötsel och ledarskap.

Ulf Winblad poängterar att utmärkelsen är en laginsats och att det inte är ett tvåmansjobb som ligger bakom gårdens framgångar.

– Det är hela företaget inklusive rådgivare, nätverk och så vidare. Det är många som är delaktiga i det här, säger han.

På gården ute i Hällberga har de i dag 320 stycken mjölkkor. Kosläppet på vårkanten brukar vara en populär tillställning med många besökare, som Eskilstuna-Kuriren har skrivit om vid ett flertal tillfällen.

Det har varit några relativt händelserika månader för paret Winblad. Så sent som i december 2018 tilldelades Christina Winblad kommunens förtjänstmedalj "För gagnerik gärning" med motiveringen "för sin gärning inom lantbruk och näringsliv.

Juryn bakom detta pris skriver i sin motivering att: "Årets mjölkbonde 2019 har med tydliga mål utvecklat ett mjölkföretag med uttalad bärkraft och med en vilja att hela tiden utmana sig som företagare". Detta med en "sensationellt god djurhälsa och en förmåga att på bästa tänkbara sätt ta vara på gårdens resurser", är också en del av motiveringen.

Det här är väl en slags bekräftelse på att ni gör mycket rätt?

– Ja, det är det väl och det känns ju bra, säger Ulf Winblad efter det senaste priset.

Det är väldigt höga krav som ställs på mjölkproducenter i dag.

Mette Rehnström, marknads- och kommunikationschef, Växa Sverige.

Mette Rehnström, marknads- och kommunikationschef på Växa Sverige, förklarar att det är ett relativt stort antal faktorer som juryn tittar på när de utser Årets mjölkbonde.

– Man tittar både på ekonomin, ledarskapet, tänket inför framtiden och hur man tänker strategiskt. Sen måste man naturligtvis ha god djurhälsa och hög mjölkkvalitet, säger hon och fortsätter:

– Det man kan säga om dessa personer, alla pristagare egentligen, är att de brukar vara väldigt generösa med att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Det är väldigt höga krav som ställs på mjölkproducenter i dag. De ska både bevaka omvärlden, sin egen produktion, vara duktiga på ledarskap och affärsutveckling, samt kunna hantera en förändrad prisbild på mjölken, säger Rehnström.

Priset delas ut i Stockholm den 8 april av ingen mindre än prins Carl Philip, i samband med utdelningen av Guldmedaljen. Utöver äran vinner de också ett stipendie för en utbildningsresa till valfritt land och får sitta i nästa års jury som kommer utse Årets mjölkbonde 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om