Eskilstunagård föder upp lamm med hög kvalitet

Allt fler vill äta lamm. Men mycket av det kött som säljs i affärerna är importerat.‒Köper man svenskt kött vet man att det är bra, säger Karin Ericson.

Hunden Jeppe vallar fåren på Ekeby gård.

Hunden Jeppe vallar fåren på Ekeby gård.

Foto:

Övrigt2017-09-06 12:57

Karin Ericson busvisslar högt så att det låter över hela hagen. Då sticker ett gäng nyfikna huvuden upp från gräset vid en träddunge.

Det är en flock får som ligger och vilar i skuggan under en av sommarens sista varma dagar.

På kommando från Karin springer hunden Jeppe iväg för att hämta fåren. Ivrigt och vant får han upp dem ur sin vila och flocken kommer springande mot oss. Någon meter framför oss stannar flocken och kikar nyfiket på främlingarna.

Vi är på Ekeby gård i Eskilstuna. En gård med lantlig känsla, trots att den ligger nära centrala Eskilstuna.

Gården ingår i Fällmans lammgrupp. Lammgruppen består av ett antal gårdar längs Mälaren som producerar lammkött av hög kvalitet. Det mesta av köttet från gårdarna hamnar sedan på restauranger i Stockholm.

Jag vill ha mer svenskt lamm i butik

De får som finns på Ekeby gård är i huvudsak dorset, finull och texel.

‒Efterfrågan på lamm ökar stadigt, men produktionen har inte hängt med. Mycket av det lammkött vi äter i Sverige i dag är importerat. Konkurrensen som fårbonde är inte stor och det vore bra med mer lamm på marknaden. Jag vill ha mer svenskt lamm i butik, säger Karin.

Under sommarhalvåret är fåren och lammen ute i hagarna. De flyttas ofta mellan olika beten, och det är hunden Jeppe som hjälper till att valla dem.

‒Jag tittar på längden på gräset. När det har betats ner flyttar vi på fåren. Nu när jag är här med Jeppe tänker fåren att något är på gång, men de kommer få vänta några dagar till innan det är dags att flytta igen, säger Karin.

‒Vi är i stort sett självförsörjande på foder

Ekeby gård odlar också spannmål som bland annat vete, havre och korn, samt vall och åkerböna till fåren.

‒Vi är i stort sett självförsörjande på foder, säger Karin.

På Ekeby gård lammar tackor i januari och i april. De lamm som föds i januari växer upp inne i stallet och slaktas under våren. Efter det brukar tackorna gå ut på bete. En annan grupp tackor lammar i april och går sedan på bete tillsammans med sina lamm. De lammen börjar sedan slaktas i augusti.

‒Tackorna lammar ungefär sex gånger och gör det en gång om året. De får mellan ett och fyra lamm åt gången. Två lamm per tacka är idealet, tre lamm kan fungera om tackan är duktig och ser till så att alla lamm får mat. Ibland kan det bli fyra lamm och det brukar vara för mycket, då kan en annan tacka få adoptera lammet eller så får lammet mjölk på flaska. Under lamningen är vi i stallet dygnet runt, berättar Karin.

Hon trivs mycket bra med arbetet som fårbonde. Gården driver hon tillsammans med sin man.

‒Det är ett jätteroligt och omväxlande jobb. Arbetet ser olika ut under olika årstider, på vintern är det lite tyngre, på våren är det härligt och fåren går ut, under sommaren flyttar man flockarna.

Hur ska ett bra lammkött vara?

‒Enligt mig ska köttet vara gott, lammet ska ha en bra kroppsform och man ska få mycket kött för pengarna. Köttet ska vara nyttigt och inte innehålla antibiotika eller annan skit, genom att köpa svenskt kött vet man att det är bra. Det är också viktigt att djuren har haft ett schysst liv.

Lammuppfödning

En tredjedel av det lammkött som äts i vårt land är från Sverige.

Nya Zeeland och Irland är två av de största exportörerna av lammkött till Sverige. De har mindre stränga regler när det gäller bland annat bete och kastrering, än vad vi har i Sverige.

Det finns runt 9000 fårföretag i Sverige, totalt har dessa företag knappt 600 000 får.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!