Eskilstunaläraren Kerstin får kungligt pris: "Lite smått chockad"

Läraren Kerstin Dahlin tror på sina elever, får dem att utvecklas och hitta egna lösningar i komplexa samhällsproblem. Det tycker i alla fall Kungliga Vitterhetsakademin som på tisdagen delar ut ett av sina priser till läraren från Ärla skola. – Jag undrade hur de kunde veta vem jag är, säger Kerstin Dahlin.

Kerstin Dahlin vid den högtidliga prisutdelningen i Riddarhuset i Stockholm på tisdagen. Kerstin Dahlin får Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning.

Kerstin Dahlin vid den högtidliga prisutdelningen i Riddarhuset i Stockholm på tisdagen. Kerstin Dahlin får Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning.

Foto: Särnbäck Therése

Övrigt2018-03-20 12:58

Formellt heter priset Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning. Det går varje år till en lärare i Sverige som varit extra duktig och gjort en berömdvärd insats i skolan.

Kerstin Dahlin i Eskilstuna fick reda på att hon skulle få priset när ett brev damp ned i hennes brevlåda i januari i år.

– Jag blev jätteglad och lite smått chockad. Det hör ju inte till vardagen, säger Kerstin Dahlin.

Hon är klasslärare på mellanstadiet i Ärla och arbetar samtidigt med ett projekt för läromedelföretaget Liber där hon utvecklar stödmaterial med syfte att hjälpa andra lärare och pedagoger att föra en elevaktiv undervisning. Själv använder hon sig mycket av diskussioner i sin undervisning och kopplar det till de ämnen hon undervisar i.

– Jag upplever en enorm kunskapsboost hos eleverna och att kunskaperna sitter kvar. Under de år jag jobbat aktivt med eleverna har jag sett en enormt positiv effekt på eleverna, säger hon.

[fakta nr="2"]

Kerstin Dahlin har dessutom under flera år delat med sig av sina metoder och idéer på sociala medier. Det blev populärt och när allt fler hörde av sig för att hon skulle mejla över material startade hon i stället Facebookgruppen Utmanande undervisning.

– Jag såg att det fanns en enorm potential att förbättra det man gör och sprida material, idéer och tankar, säger Kerstin Dahlin.

Gruppen har nu runt 18 000 medlemmar som varje dag delar med sig av erfarenheter från sin undervisning.

– Det här samtalet behövs lärare emellan så jag ser det som en positiv utveckling, säger hon.

Och det är alltså för hennes arbete i skolan, och för att hon sprider det vidare, som hon får priset och en prissumma på 50 000 kronor. Ärla bibliotek får dessutom 20 000 kronor.

– Det är jättekul att biblioteket får pengar också. Det behövs alltid köpas in böcker för att främja läsningen hos barnen, säger Kerstin Dahlin.

Prisceremonin hålls i Riddarhuset i Stockholm under Vitterhetsakademiens årshögtid under tisdag eftermiddag. Flera priser delas ut, bland annat Gad Rausings pris och Rettigska priset som går till forskare som utmärkt sig under året.

– Jag har aldrig varit med i sådana här sammanhang tidigare men man ska testa nya grejer, säger Kerstin Dahlin.

Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning

20 mars varje år håller firar Vitterhetsakademin sin årshögtid. Då delas också flera priser ut. Bland annat Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning.

I år går priset till Kerstin Dahlin från Ärla skola. Hon får 50 000 kronor i prispengar och Ärla bibliotek 20 000.

Motivering: "Kerstin har en stark tro på ungas förmåga att lära och väjer inte för att undervisa kring komplexa samhällsproblem. Samtidigt ger hon eleverna möjlighet att utveckla sin egen förmåga att hitta lösningar och se framtiden an med tillförsikt och hopp."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!