Eskilstunapolisens vädjan inför nyår: "Tänk för tusan ett varv till!"

Polisen i Eskilstuna hoppas kunna förhindra en repris av förra årets fyrverkerikaos inför nyår.– Vi har inte glömt förra året, och det har inte fastighetsägarna i Årby gjort heller, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist.

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Foto: Anders Forngren

Övrigt2018-12-26 19:41

Mellandagarna 2017 blev kaotiska i flera av Eskilstunas stadsdelar, främst i Årby och Skiftinge. Fyrverkeripjäser avfyrades hejvilt och briserade mot husfasader och balkonger, och människor vittnade om att de inte tordes gå ut. Det besinningslösa raketskjutandet höll i sig flera kvällar i rad.

– För egen del har jag aldrig varit med om någonting liknande, sa vakthavande polisbefäl Tobias Persson till Eskilstuna-Kuriren står åtalad för förgripelse mot tjänsteman efter händelserna i Skiftinge. Rättegång skulle ha hållits i slutet av november, men den sköts upp sedan försvaret begärt kompletteringar.

Thomas Bergqvist är kommunpolis i Eskilstuna. Han berättar att polisen i år är förberedd inför vad som eventuellt är att vänta.

– Vi kommer att stödja oss på gällande lagstiftning, och har en taktik inför det här. Vi har inte glömt förra året, och det har inte fastighetsägarna i Årby gjort heller, säger han.

Han vill inte avslöja för mycket om hur polisen lägger upp arbetet, men berättar att man fokuserar på att både försvåra och ingripa.

– Vi har ett bra samarbete med fastighetsägarna och kommunen, och det handlar bland annat om att se över accessen till taken. Vi såg det förra året, att man tog sig upp på tak och sköt nedåt, berättar han.

Med stöd av lagen om brandfarliga och explosiva varor kommer polisen också ingripa mot enskilda personer som på ett otillåtet sätt använder sig av fyrverkerier.

– Det handlar om att konfrontera, beslagta och direktförverka, säger Thomas Bergqvist.

Han poängterar att det kan vara ett allvarligt brott att använda fyrverkerier felaktigt, exempelvis genom att rikta dem mot någon.

– Det kan bli tal om exempelvis misshandel eller ofredande. Min vädjan till de som tänker skjuta är: Tänk för tusan ett varv till!

När det gäller tillgången till fyrverkerier hoppas han att handeln är nitisk, både avseende åldersgränsen (18 år) och misstänkt langning, och att antalet försäljningsställen hålls nere och granskas.

– Det är räddningstjänsten som är tillsynsmyndighet här, och jag hoppas på en restriktiv hållning från deras sida, säger han.

Thomas Bergqvist betonar även vikten av att information når polisen. Ju mer polisen får reda på, desto mer kan man göra.

– Jag hoppas att allmänheten hör av sig till oss, så att vi kan ingripa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!