Eskilstunapolitikern Abshir Osman vågar inte resa till USA efter förbudet

Abshir Osman är en av de 134 miljoner människor som inte längre kan känna sig välkomna i USA. På sin facebooksida berättar Eskilststunamoderaten hur besviken han känner sig på inreseförbudet.

Abshir Osman har släkt i närheten av Boston.

Abshir Osman har släkt i närheten av Boston.

Foto:

Övrigt2017-02-01 13:15

‒Jag älskar USA, men jag känner att jag inte längre kan åka dit för att jag råkade födas i 'fel' land, säger han.

Abshir Osman representerar Eskilstunamoderaterna i landstings- och kommunfullmäktige. Han är troende muslim och en hårdför motståndare till Islamiska staten och andra militanta islamistiska rörelser. Ett ställningstagande som tvingat hans familj att leva under hot.

Men Abshir Osman omfattas också av det inreseförbud som beordrade fram i lördags eftersom han föddes i Somalia.

Med ett penndrag stämplade Trumpadministrationen plötsligt alla som fötts i Somalia, Irak, Jemen, Sudan, Iran, Libyen eller Syrien som ej välkomna i USA.

‒Det kändes förkrossande för mig. Vår familj har alltid älskat USA. Vi har bröder, systrar och barndomsvänner där. Min son har studerat i Kalifornien och för mig har USA aldrig känts som ett främmande land. Man har kunnat känna sig hemma och välkommen där, utan att känna att man betraktas som en invandrare. Så är det inte ens i Sverige alla gånger trots att jag bott här i 26 år, säger Abshir Osman.

På sin facebooksida lade han på tisdagen ut bilder från sina egna resor i USA och kritiserade inreseförbudet.

[facebook url="https://www.facebook.com/abshir.osman.3/posts/10208228693530866" width="auto"]

Kritiken mot presidentordern har varit massiv och under veckan har Trumpadministrationen tvingat backa från delar av sitt ursprungsförslag. Svartlistade personer som fått nytt medborgarskap i ett "godkänt" land ska nu kunna resa till USA, meddelade man på tisdagen. Abshir Osman skulle då kunna resa till USA på sitt svenska pass.

Men syftet med svartlistningen är fortfarande att kontrollera alla med ursprung i något de sju länderna på listan hårdare än vanliga resenärer. Och att människor som fötts i fel land ska särbehandlas är fortfarande lika kränkande, säger Abshir Osman:

‒Vi hade planerat att resa dit med barnen i sommar. Nästan allt var ordnat och förberett men nu vågar vi inte chansa och åka. De har pekat ut mig som ovälkommen för att jag råkade födas i Somalia och jag kanske är välkommen i dag. Men vad säger de i morgon, eller om tre månader? Det stora problemet är att förklara det här för de yngsta barnen. De förstår inte varför vi inte kan åka till USA på semester för att deras pappa är född i Somalia. Vi har ju inga kontakter dit längre förutom några enstaka släktingar.

Din partikamrat Hanif Bali beskrev kritiken mot inreseförbudet så här i en tv-intervju: "Som att Jimmie Åkesson skulle sitta här och vara ledsen över att inte få åka till Mecka"?

‒Jag köper inte den liknelsen. Jimmy Åkesson har ju ingen relation till Mecka och ingen har väl sagt att han inte får åka till Saudiarabien om han vill det. Jag och många andra som berörs av det amerikanska inreseförbudet har ju redan nätvärk, vänner och släktingar i USA som vi vill hålla kontakten med. Vi har en relation till landet. Alla som har rest till USA vet vilka rigorösa säkerhetskontroller amerikanerna hade redan förut. Det var lika hårda regler för alla och jag tycker att det har varit bra. Det som händer nu är förkrossande.

Inreseförbudet

Det amerikanska inreseförbudet gäller personer som är födda eller medborgare i Somalia, Irak, Jemen, Sudan, Iran, Libyen eller Syrien. Totalt 134 miljoner människor, enligt nyhetskanalen CNN.

På tisdagen meddelades att undantag ska göras för människor med dubbelt medborgarskap i annat land än de sju svartlistade länderna.

Det nuvarande förbudet gälelr i 90 dagar. Under tiden ska amerikanska myndigheter utarbeta ett nytt inpasseringssystem för människor från de svartlistade länderna, har Vita husets talesmän uppgett. Hur det ska se ut är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!