Eskilstunas felparkerare fick böta 4,5 miljoner kronor i fjol

7 857 parkeringsböter utfärdades i Eskilstuna 2018. Det är tusen färre än 2017 men nu har parkeringsvakterna blivit fler.

Foto:

Övrigt2019-02-02 06:31

De böter som utfärdades 2018 var fördelade på 6 053 "parkeringsanmärkningar" (på kommunal gatumark) och 1 822 "kontrollavgifter" (på tomtmark).

– I folkmun är det p-böter alltihop men det är olika lagstiftningar. Kontrollavgifter utfärdas på civilrättslig grund medan det på gatumark handlar om myndighetsutövning, säger Stefan Patana, arbetsledare på stadsbyggnadsförvaltningens trafikavdelning.

Trafikmoralen och betalningsviljan hos trafikanterna bedöms inte ha förändrats nämnvärt genom åren.

Däremot kan man ana att antalet "lappningar" ökar i områden som är under förändring. Flera av de gator och platser där flest bötfälldes 2018 finns kring Munktellarenan och Stiga Sports Arena.

I fredags invigdes det nya parkeringsgaraget med 355 platser utanför arenan. Det väntas leda till att Nordwallsgatan, Gränsgatan och Pråmskjulstorget inte finns med på värstinglistan vid nästa sammanställning.

Det tror i vart fall parkeringsvakten "Anders" som egentligen heter något annat.

– Det tror jag absolut. Det har varit svårt att hitta lediga parkeringsplatser eftersom området har växt. Badhuset har flyttat hit, arenan är klar och det är ofta evenemang i Stiga Sports Arena och i Munktellområdet, säger han.

Anders ingår i den kommunala p-vaktstyrka som under fjolåret utökades till nio. Han har varit i yrket i drygt sex år.

Risken för repressalier gör att han inte vill ställa upp med sitt rätta namn.

– Jobbet är väldigt fritt och man möter många trevliga människor. Ibland möter man dock människor som inte är så trevliga, säger han.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att många ser oss parkeringsvakter som något ont. Varför vet jag inte men man kanske inte förstår det jobb vi gör, säger han.

Enligt Anders är det inte sällan personer som själva inte berörs av en utfärdad p-bot som reagerar mest.

– De kan vara riktigt fula i munnen trots att de inte har något med bilen att göra. Att de som bötfälls kan bli upprörda är lättare att förstå.

Hur nitisk ska en parkeringsvakt vara?

– Vi har ett stort spann där vi ibland kan vara generösa, det beror helt på situationen. Står en bil trafikfarligt är vi mer nitiska medan vi kan vara generösa med väntetid om parkeringstiden precis har gått ut.

Vilka är de vanligaste fördomarna du möter?

– Att jag får betalt för varje lapp jag skriver. Det får jag inte, säger Anders.

Enligt arbetsledaren Stefan Patana har arbetsklimatet för Eskilstunas parkeringsvakter blivit aningen bättre.

– Lyckligtvis har det varit ganska bra de senaste åren. Vi gjorde tre polisanmälningar under fjolåret men vi hade inte lika många incidenter som tidigare, säger Stefan Patana.

Parkeringsvakten Anders upplever att "trafikstressen" har ökat.

– Det blir allt fler bilar för varje år och bilarna får allt mindre utrymme i samhället Folk har ont om tid och det kan leda till att man chansar och ställer sig lite dumt. På det stora hela fungerar det bra där ute. Folk är generellt duktiga på att parkera och vill göra rätt.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1NzYiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly9tYXBodWIubmV0L2VtYmVkLzQ2OTAzIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCI+PC9pZnJhbWU+"]

Gatorna med flest p-böter

Eskilstuna:

Nordwallsgatan 189

Gränsgatan 169

Eskilsgatan 167

Klostergatan 135

Östra Åsgatan 134

Knut Hellbergsgatan 120

Kungsplan 115

Östra Storgatan 110

Smedjegatan 103

Haleniigatan 92

Torshälla:

Ringvägen 59

Julingatan 57

Tegelbruksgatan 40

Germundsgatan 33

Aliforsgatan 27

(Preliminära uppgifter för 2018)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!