Eskilstunas flipperelit laddar för SM

I helgen avgörs flipper-SM i Borås. Hundratals fingerfärdiga fantaster väntas sluta upp för att göra upp om medaljerna. Fyra Eskilstunabor siktar på topplaceringar – och kära återseenden.

Foto:

Övrigt2018-11-30 17:55

En lekfull ljudkuliss sipprar ut i det kompakta novembermörkret. Det plinkar, blippar, sprakar och surrar. Bakom dörren till källarlokalen på Ruddammsgatan döljer sig ett mecka för flipperfantasten. Här huserar föreningen Eskilstuna pinball.

Inne i lokalen står eldsjälarna Johan Lundin, Andreas Frid, Rune Andersson och Hans Eriksson och vässar formen inför helgens mästerskap. För Andreas Frid är förberedelserna rigorösa.

– Det räcker inte att spela. Jag läser på om reglerna för olika spel på Pinball database ("Wikipedia för flipper"), kollar genomgångar av spelen på Youtube och gamla tävlingar för att se vilken strategi som gäller för att maximera poängen på kortast tid, säger han.

Både han själv och Johan Lundin har flera gånger slutat topp tio och siktet är högt inställt även denna gång. För ingenjören Hans Eriksson, som snubblade in på flipper eftersom han tyckte att det var roligt att mecka med maskinerna, är tävlingsaspekten sekundär.

– Jag är där för att träffa gubbarna, säger han.

Rune Andersson har spelat klart minst av de fyra och deltog för första gången vid SM förra året. Inför årets tävling är målsättningen glasklar.

– Jag ska vinna allt, säger han och skrattar.

SM avgörs i två kategorier, nya och klassiska spel. Varje spelare tilldelas ett antal spel i varje kategori och rankas sedan mot andra som spelat samma spel. Runt 300 fantaster av alla dess slag väntas delta.

– Det är ganska blandat – åldringar, ungdomar och ganska många tjejer. Den yngsta deltagaren är väl 8–9 år, säger Rune Andersson.

– Jag fick möta en liten ljushårig kille i tioårsåldern senast, säger Andreas Frid. Han spöade mig.

Föreningen Eskilstuna pinball grundades 2009 och har 13 medlemmar, men även andra nyfikna är välkomna förbi.

– Vi vill främja flipperspelandet, så det är bara kul om många upptäcker sporten, säger Johan Lundin.

Föreningslokalen är dessutom ett populärt tillhåll för företagsjippon.

– Många stannar upp i dörren. Flipper? Vad är det frågan om? Men när de ska gå hem vill de inte gå härifrån, säger Rune Andersson.

– Vi hade någon reklambyrå här. De var väldigt skeptiska först, men när de skulle gå ville de flesta skita i julbordet och stanna här, säger Johan Lundin.

[fakta nr="1"]

I lokalen huserar sammanlagt 28 flipperspel, en del med över 40 år på nacken. I samlingen finns flera klassiker.

– Vi har inte någon helig graal, typ Addams family eller Medieval madness, men vi har några guldkorn. Walking dead, Metallica och AC/DC exempelvis, säger Johan Lundin.

Vi står samlade runt just det sistnämnda och här blir det uppenbart att den som trodde att flipper bara handlade om att hålla en kula i spel inte har förstått något alls. Här gäller det nämligen att kunna sin hårdrockshistoria.

Vilken låt hör hemma på vilket album – och vilket album släpptes i samband med vilken turné? Hårdrockskunskaperna ska sedan kombineras med ett vasst sikte för att, med hjälp av kulan, kunna göra rätt val. Det är mycket som ska pluggas in, berättar Andreas Frid.

– Men AC/DC... jag skulle ju helst vilja ha ett Carola-spel.

Flipper eller pinball?

Det amerikanska namnet är pinball och kommer från de tidiga spelen som bestod av spikar som kulan studsade ner emellan.

I Sverige säger man flipper – ett namn som anspelar på flipprarna som man, på de modernare spelen, använder för att flippa upp kulan.

De äldsta moderna flipperspelen skapades på 60-talet i USA. Det var dock under 90-talet som de flesta av de mest klassiska titlarna utkom. Detta anses således utgöra flipperns storhetstid.

Bland klassikerna märks bland annat Twilight Zone, Star Trek och Medieval Madness.

Sverige är – sin ringa storlek till trots – en riktig tungviktare. Bara USA har i dagsläget fler spelare på topp 50 i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om