Eskilstunas försvunna slott

Mitt i Eskilstuna, ungefär där Slottskolan nu ligger, fanns en gång ett stort kungligt slott som kallades Eskilstuna Huus. Idag, lördag, öppnas en utställning på stadsmuseet om slottet som försvann.

Övrigt2014-04-12 05:32

Det var Gustav Vasa som såg till att Eskilstuna någon gång vid 1500-talets mitt fick sig ett eget slott. Det byggdes på historisk mark, för området där Klostergatan och Alfeldtsgatan numera korsas, tycks ända sedan forntiden ha hållits för något alldeles extra. Under medeltiden fanns här en liten kyrka, kallad Tuna kyrka, och när Gustav Vasa skaffade sig bostad i staden nöjde han sig inte med mindre än bästa läget. Första bygget var ett träslott av enklare modell som redan runt 1573 brann ned till grunden. Hans son hertig Karl byggde upp det igen, men den här gången fick det bli rejälare doningar: Slottet byggdes i sten och tegel med tre längor kring en gårdsplan.

Åtminstone en prinsessa antas ha sett dagens ljus på Eskilstuna Huus, nämligen Anna Vasa, dotter till Johan III och Katarina Jagellonica, född 1568.

– Hennes föräldrar hade suttit fångna på Gripsholm efter försöket att störta Erik XIV från kungatronen. När de släpptes tog de in på Eskilstuna Huus där Anna föddes, säger Louise Hackelberg som varit projektledare för arbetet med utställningen om slottet som försvann.

En annan prinsessa, Maria av Pfalz, avled på slottet 1589.

I Eskilstuna stadsmuseums samlingar finns en mängd kalkstenar med eller utan ornamentik som härrör från detta kungliga slott nummer två som tronade intill ån fram till 1680. Då var det dags för storbrand igen och Eskilstuna Huus dagar som kungligt slott var räknade. Åtminstone ett av slottstornen klarade sig dock för det fortsatte att användas, men nu som fängelse. Här satt bland andra Anna Ersdotter och väntade på sin avrättning. 1704 var hon den sista svenska kvinna som fick plikta med döden för häxeri.

Efter den andra branden byggdes alltså Eskilstuna Huus inte upp igen. En anledning kan ha varit att också slottet Tre Kronor i Stockholm hade fallit offer för lågornas rov. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att bygga upp både slotten. Stockholm prioriterades framför Eskilstuna och troligen användes en del sten från Eskilstuna Huus för att bygga upp det kungliga slottet i Stockholm igen.

I samband med att utställningen öppnas idag föreläser arkitekt Björn Norman om slottsarkitektur och den 2 maj berättar Charlotta Forss, doktorand i historia, om den svenska stormaktstidens kartor och de omvärldsbilder de speglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om