Att äta mindre rött kött och mer vegetariskt var ett löfte förra nyårsaftonen. För hälsans skull, framför allt, men miljö- och djuretiska skäl vägde så klart också in när köttregeln "max en gång i veckan" formulerades.
Veckans matsedel skrevs med färgade kritor på griffeltavlan, för att det skulle bli tydligt hur mycket växtbaserad mat vi petade i oss i stället för animalisk.
Det första året blev det många gula och blåa rader; mycket fågel och fisk. I början krävdes mycket planering och eftertanke för att använda den gröna kritan – helvego, samtidigt som maten måste vara glutenfri och gärna ha en låg andel kolhydrater.
Numera går det av bara farten, och den färgglada matsedeln känns inte lika viktig längre. Nio månader in på det andra året kom ett stort genombrott.
‒Visst har vi ätit vegetariskt hela veckan? undrade sambon under fredagsmiddagen, och efter att ha grävt i närminnet så konstaterade vi att det var så.
Här kommer matlistan, om någon annan vill inspireras till mer vegetarisk vardagsmat: