Fler blocköverskridande samarbeten, klassiska välfärdsfrågor i fokus men en oro inför det höjda tonläget, för polarisering och för att spelet om regeringsmakten överskuggar sakfrågorna. Det sammanfattar läget inför den kommande valrörelsen från experternas och de lokala politikernas håll. I riksdagen sitter elva ledamöter från Sörmland och ser fram emot att få dra i gång valrörelsen.
En enkätintervju som tidningen gjort med alla ledamöter, och som alla, förutom SD:s två ledamöter ställt upp på, visar att det finns några tankar som förenar dem, även om de ser olika på vilka frågor som kommer bli de viktigaste inför valet och på vilka lösningar de är öppna för i riksdagen.
Alla ledamöter uttrycker att de ser fram emot valrörelsen och så gott som alla som svarat tror att sociala medier kommer att spela en större roll än tidigare. De är också överens om risken för en smutsig valkampanj.
‒Jag blir bekymrad över det tonläge vi har i debatten, framförallt i sociala medier och kommentarsfälten. Men för vår del kommer det handla mycket om samtal öga mot öga, säger Fredrik Olovsson (S).
‒Sponsrad reklam på sociala medier lär öka under valrörelsen, menar Lotta Finstorp (M).
Det tror också Hans Ekström (S) som berättar att han är rädd för att intoleranta krafter får inflytande i politiken. Som svar på vad den största utmaningen i det kommande valet kan bli svarar han:
‒Att vi slipper en smutsig valrörelse. Jag hoppas att vi slipper förtal och smutskastning.
Lotta Johnsson Fornarve (V) tror att den största utmaningen är att få valet att handla om politiken:
‒Om hur vi tillsammans bygger ett Sverige som är bra för oss alla. Det finns en risk att mycket av debatten handlar om det politiska spelet.
Ulf Kristersson (M), som nominerats till partiledarposten av Moderaternas valberedning, ser fram emot att få prata politik, även om det, som han uttrycker det, har varit en ovanligt stökig mandatperiod som varit särskilt tuff för Moderaterna.
‒Vi befinner oss i ett politiskt landskap som inte liknar någonting vi sett tidigare och har en omtumlande mandatperiod bakom oss. Det kommer självklart sätta sin prägel på nästa val. Exakt hur det kommer att ta sig i uttryck när vi kommer närmare den 9 september är förstås svårt att spekulera i så här långt i förväg. Men jag tror att väljarna längtar efter tydligare besked från oss politiker om de viktiga frågorna. Både väljare och politiker har allt att vinna på en valrörelse som handlar om det politiska innehållet.
Erik Bengtzboe (M) ser fram emot den höga pulsen i det politiska klimatet vid val.
‒Tyvärr finns en risk att det blir mer fokus på politiska spel och mindre fokus på sakfrågorna. Väljarna förtjänar att veta vilken politik de röstar för, säger han.
Han ser också en trend där sociala medier och internet blir viktigare som arena för det politiska samtalet.
‒Men det kan aldrig ersätta direktkontakten mellan människor. Politik handlar om förtroende.
Sara Karlsson (S), som meddelar att hon visserligen kommer ställa upp i valet, men inte i Sörmland, eftersom hon bor i Stockholm sedan förra året, uttrycker känslan inför valet så här:
‒Om man ska vara lite ängslig så finns ju en risk att valrörelsen blir "smutsigare" än tidigare, utvecklingen av det politiska klimatet talar tyvärr för det. Och så skrämmer nazisternas mobilisering mig. För vår del kommer valarbetet som alltid att kretsa kring samtalet med den enskilda. Hösten har ju inletts med misstroendeomröstningar riktade mot statsministern och statsråd, och hot om fler. Förhoppningsvis kommer vi bort från det och kan fokusera på de frågor som är viktiga för utvecklingen i Sverige och världen. Gärna konflikt, men om rätt saker. Jag är rädd för att den politiska debatten fastnar i diskussioner om spelet i stället för politiken. Jag tror att människor slutar lyssna då.
Marco Venegas (MP) som ställer upp till kommunvalet, men inte till riksdagsvalet, förutspår en tuff valrörelse där han menar att skrämselkampanj kan dominera den politiska debatten. Han ser fram emot många debatter, både roliga och jobbiga, som han uttrycker det, och att få träffa väljarna i bostadsområdena och prata politik.
Men är det något han är rädd för så är det att rädslan tar över och hindrar väljarna att tänka djupare i olika frågor. Han menar att den största utmaningen både politikerna och väljarna har framför sig är att besegra rädslan.
Caroline Helmersson Olsson (S) tror att året kommer att innehålla många goda samtal.
‒Men risken finns att det blir en smutsig valrörelse med alternativa fakta.
Utmaningen är mycket riktigt också att nå ut med ett budskap i ett politiskt landskap där inte alltid fakta är grunden för dialog, menar hon.
[polldaddy poll="9839112"]
[polldaddy poll="9839118"]
Vilka blir de viktigaste frågorna i valet 2018? Vilka lösningar är du och ditt parti öppna för i riksdagen?