Redan i våras stod det klart att turerna längs Svealandsbanan blir färre, trots spårförbättringarna. Först för några veckor sedan aviserade kommunen att i sammanhanget blygsamma 500 000 kronor avsätts för att förbättra turtätheten. Men vilka turer det skulle kunna handla om har ännu inte presenterats, och SJ hade fram tills förra veckan inte ens hört talas om det kommunala initiativet. Det har heller inte samordnats med de andra kommunerna längs sträckan.
SJ i sin tur kunde knappast vara mindre intresserat av att tillgodose Eskilstunas önskemål. Jan Kyrk, regionansvarig för SJ:s trafik i östra och norra Sverige, säger att fler avgångar inte är aktuellt och hänvisar till spårägaren:
– Banverket har tagit beslut om att trafiken till och från Stockholm är överbelastad.
Det är inte sant. Ola Nilsson, från Banverkets presstjänst, säger att sträckan Eskilstuna-Stockholm inte alls är överbelastad. Det är visserligen omöjligt att sätta in fler tåg till Stockholm just i morgonrusningen, men Banverket har inte, som Jan Kyrk påstår, förklarat banan överbelastad.
Till de dåliga nyheterna om tågtrafiken hör också att Mälardalens högskola har fattat ett riktigt tråkigt beslut. I stället för att som tidigare betala tågresor för de studenter som pendlar mellan Västerås och Eskilstuna, ska studenterna i framtiden åka buss. 16 avgångar i vardera riktningen inskränks till ynka fem.
De betydligt färre busstransporterna försämrar förutsättningarna för den täta kontakten mellan högskolans olika delar i Västerås och Eskilstuna. För att lärosätet ska kunna fungera som en enhet, krävs att kommunikationerna mellan städerna fungerar smidigt. De 7,8 miljoner högskolan hittills årligen betalat till SJ försvinner också och den redan tidigare hotade sträckan Uven går miste om en viktig finansiär.
Miljömässigt är det ett väldigt dåligt vägval. Att byta ut klimatsmarta tågresor mot koldioxidproducerande bussturer är en märklig strategi från en högskola som är miljöcertifierad.
Förvaltningschefen på Mälardalens högskola, Marie Eriksson, konstaterar att låg kostnad har fått gå före miljöhänsyn den här gången.
När kan då högskolan tänka sig att ta miljöhänsyn? När det inte kostar något extra?