Ljusbandad kustmygga, Aedes caspius, har framför allt varit utbredd i Skåne. Men i somras påträffades arten för första gången någonsin i Sörmland, av en person från Trosa kommun.
– Just den här individen påträffades sittande på ett fönster ett par kilometer sydväst om Trosa vid Viksnäs. Vi har bara hittat ett enda exemplar i Sörmland. Men det är rimligt att tro att den finns på ett flertal platser längs kusten. Den gillar grunda igenväxande vikar och strandängar. I Skåne hittar jag den ofta i hällar nära stranden, säger Anders Lindström vid Statens veterinärtekniska anstalt (SVA) till SN.
2106 började SVA bedriva ett tvåårigt utvecklingsprojekt, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med fokus på myggövervakning. Enligt SVA har flera exotiska myggor etablerat sig i Europa och sprider sig norrut, samtidigt som exempelvis sjukdomen West Nile-feber har etablerat sig i södra Europa. En sjukdom som bland annat påvisats i myggor i Tjeckien. I somras hade SVA utlyst en myggjakt och var angelägna om att få in blodsugare från hela landet. Bland fynden stack alltså en ljusbandad stickkustmygga från Trosa ut.
Kan den sprida West-Nile?
– Nja, den verkar inte spela någon större roll vid utbrott. Det finns andra arter som är mycket bättre på att sprida det. Däremot kan den sprida ett annat virus som heter Tahynavirus och även hjärtmask, säger Anders Lindström som menar att Sörmland är ett underrapporterat landskap vad beträffar stickmyggor.
– Det finns flera myggarter i Europa, exempelvis Aedes albopictus och Aedes aegypti, som kan sprida denguefeber, chikungunya och gula febern, och som möjligen skulle kunna sprida det nu omtalade Zikaviruset.