Expert: Vanligaste säkerhetsmissarna i din sommarstuga

Med enkla åtgärder kan man minska risken för brand och inbrott – och koppla av ordentligt i sommarstugan.‒Många struntar i enkla åtgärder för att det är för obehagligt att ens tänka tanken på att något dåligt skulle hända, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If Skadeförsäkring.

Lars Silfverswärd, If Skadeförsäkring.

Lars Silfverswärd, If Skadeförsäkring.

Foto:

Övrigt2017-05-04 13:26

Under våren är det många som börjar åka ut till sina sommarstugor över helgerna. Kanske är man också redan i full gång med att flytta ut till sommarboendet.

Men när man flyttar ut till sommarstugan igen ökar också risken för brand.

‒De flesta bränderna orsakas av människor och i just sommarstugan vill många också ha levande ljus, grillar och brasor, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If Skadeförsäkring.

Han uppmanar till försiktighet med askan som blir kvar efter en grillning eller efter att en brasa har varit i gång.

‒Många slänger askan i soporna när den ser kall ut. Men det kan faktiskt ta upp till två dygn innan glöden är helt borta. Elden kan lätt sprida sig, särskilt om det blåser lite. Det är extra farligt om man dessutom lämnar huset. Lägg askan i en stålhink i stället, säger Lars Silfverswärd.

Om branden väl inträffar så finns det några saker som är bra att ha hemma.

En brandvarnare bör alla ha. Enligt Lars Silfverswärd ska man ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter och det ska finnas minst en brandvarnare på varje våningsplan.

Han uppmanar alla att byta batterierna i brandvarnaren ofta. De brukar nämligen bara hålla i ett år. Dessutom håller en brandvarnare bara i tio år.

‒Testknappen tutar även om den är mer än tio år gammal. Men sensorerna kan ha förbrukats på tio år. Titta på undersidan, där ska ett produktionsdatum ha stämplats. Finns det inget produktionsdatum betyder det att brandvarnaren garanterat är jättegammal då det nu är krav på att de ska ha en stämpling. Det är något som väldigt få har koll på, säger Lars Silfverswärd.

Enligt honom bör man också ha en brandfilt och en 6 kilos pulverbrandsläckare hemma.

‒Det är ju skönt med sommarstugor och tanken är ju att man ska slappna av. När man är där ska livet inte ha så mycket krav och orosmoment. Men då sänker man ofta kraven på säkerheten, trots att det är så väldigt enkelt att åtgärda. Med en fungerande brandvarnare, brandsläckare och brandfilt har man gjort mycket, säger Lars Silfverswärd.

Ett annat orosmoment är att råka ut för ett inbrott i sommarstugan. Enligt Lennart Vestergren, polisinspektör vid Eskilstunapolisen, sker inbrott i sommarstugor över hela året men de ökar under hösten då många lämnar sina sommarstugor tomma.

Inbrotten brukar se olika ut beroende på vem det är som har gjort brottet.

‒I en del fall är inbrottstjuven en missbrukare. De kan vara ute efter saker som mat, sprit och sängkläder. De inbrotten sker oftare oplanerat då missbrukaren har tagit tillfälligt i akt.

När inbrottstjuvarna har stulit större och mer värdefulla föremål ligger det ofta mer planering bakom.

‒När det har stulits tv-apparater eller åkergräsklippare kan de ha haft en släpkärra med sig för att få med sakerna. Då ligger det mer planering bakom, säger Lennart Vestergren.

Enligt Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå) sker många anmälningar om inbrott i sommarstugor under skärtorsdagen, kristi himmelsfärdsdagen och nationaldagen. Samma sak gäller med allhelgonahelgen och lucia.

‒Men anmälningarna under vårens högtider handlar snarare om att det är då man åker ut till sina fritidshus och ser att ett inbrott har skett. Däremot är det höga antalet anmälningar om inbrott under allhelgonahelgen och lucia mer ett uttryck för att inbrotten faktiskt sker då. Inbrotten i fritidshus ökar under oktober, november och december. Man vet egentligen inte varför men en rimlig anledning kan vara att inbrottstjuvarna passar på när det är mörkt ute och snön inte har hunnit komma än, säger Johanna Olseryd.

Under 2016 skedde ungefär 5850 inbrott i fritidshus i hela Sverige.

‒Från 2010 och framåt har antalet anmälningar legat på ungefär samma siffra. Men ser man tillbaka på lång sikt så har inbrotten i fritidshus minskat. År 2000 skedde ungefär 13 300 inbrott i fritidshus.

Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på villaägarnas riksförbund, har flera tips på vad man kan göra för att undvika inbrott i sommarstugan.

‒Prata med grannarna så att de vet när man är på plats och inte. Man kan skaffa ett larm, men många sommarställen kan ju ligga en bit ut och då avskräcks kanske inte inbrottstjuvarna av ett tjutande larm, då är grannsamverkan väldigt bra! Lämna inte för mycket attraktiva saker synliga och ha bra lås på dörrarna, säger han.

Tre viktiga saker att ha i sommarstugan ifall det brinner:

1. Ha en brandvarnare i sommarstugan. Byt ut brandvarnaren vart tionde år och byt batterierna i den varje år.

2. Köp en brandfilt. Den kan man både rulla in människor i och släcka en spisbrand med.

3. Ha en 6 kilos pulverbrandsläckare hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!