Experten om hur mobilen påverkar vårt beteende

Arbetsmiljökonsulten Ilse Wicherts menar att vårt beteende har förändrats väldigt snabbt sedan den första riktiga smartphonen kom för cirka tio år sedan.

De allra flesta har smartphones i dag.

De allra flesta har smartphones i dag.

Foto: Nylander/TT Erik

Övrigt2017-09-01 11:43

Ilse Wicherts från företaget Arbetsriktning höll föredrag under rubriken "Glädje, glöd eller digitalt kaos?" vid evenemanget Frukost för företagsamma på Strängnäs Business Park. Hon har flera års erfarenhet inom utbildning, coachning och forskning, både i Sverige och i Nederländerna.

Hon belyste den senaste forskningen om hur vi människor påverkas av digitaliseringen och gav praktiska tips om hur man kan hantera vardagen när man hela tiden möts av en kontinuerlig ström av information.

‒Vi kan googla massor av information. I det sociala nätverket kan man fråga vem som helst. Det ger mig massor med möjligheter. Det här kan vi göra 24 timmar om dygnet. Vi gör det mer och mer.

Ilse Wicherts konstaterade att det finns fördelar med digitaliseringen.

‒Min arbetsplats är där min dator och telefon är.

Sociala medier gör allt för att få dig kvar på sociala medier.

Men när telefonen piper för att man har fått någon form av meddelande är det lätt att bli distraherad och tappa fokus på det man håller på med.

‒Vi vet att när man jobbar fokuserat och får ett 'bling' och blir störd tar det i snitt 20 minuter till man får samma fokus tillbaks.

Hon pratade om vad man får se och vad man inte får se på sociala medier. Folk lägger upp fina och mysiga bilder från semestrar och släktträffar. Man får dock sällan se bilder som visar lite mer jobbiga saker som att man har stökigt hemma eller som illustrerar att man kanske känner sig lite vilsen.

Ilse Wicherts konstaterar att alla social medier tjänar pengar.

‒De vill att vi engagerar oss. De vill att vi ska visa att vi är informerade, att vi kanske är upprörda så att vi visar att vi bryr oss. Att vi älskar bilder. Sociala medier gör allt för att få dig kvar på sociala medier.

Hon talade även om vad som händer i hjärnan när telefonen piper och man direkt blir nyfiken på att kolla vad det är för meddelande man har fått.

‒Det första som händer i hjärnan är att vi tänker att: 'Åh, det är någon som har tänkt på mig!' - och det gillar vi. Vi gillar det inte bara, vår hjärna älskar det. Det är bland annat därför det är så svårt att inte titta. Vi människor älskar att känna oss sedda och vi älskar information om att någonting har hänt, oavsett vad som har hänt.

För många är det svårt att låta bli att kolla telefonen.

Om man vill jobba fokuserat kan det till exempel hjälpa att inte ha telefonen liggande bredvid sig och att stänga av alla push-meddelanden eller aviseringar, så att man inte blir störd när den piper. För nattsömnens skull kan man prova att inte ha telefonen i sovrummet.

‒Det här är alltid lite känsligt, men väldigt många har telefonen i sovrummet. Det är så smidigt att man kan använda telefonen som väckarklocka, men för många är det svårt att låta bli att kolla telefonen. När vi till exempel slutar titta i sociala medier går vår hjärna fortfarande på högvarv. Vi behöver en period där vi kan varva ner och inte får in så många nya signaler. Testa gärna under 1-2 veckors period att lämna telefonen utanför sovrummet och se vad som händer med ditt beteende och din sömn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!