Experter på korståg mot domkyrkans bokmalar

I år plockas bok för bok ner från domkyrkobibliotekets hyllor. Pärmar och sidor inspekteras noga av två konservatorer, som har till uppgift att undersöka om böckerna kan bevaras i ytterligare 500 år.

Bild från domkyrkobiblioteket, där böckerna inventeras av två konservatorer.

Bild från domkyrkobiblioteket, där böckerna inventeras av två konservatorer.

Foto:

Övrigt2018-02-20 05:00

De har varit med om mycket, böckerna i domkyrkoförsamlingens eget bibliotek. År 1723 slog blixten ner i kyrktornet. Valvet i bibliotekskoret rasade och böckerna kom i oordning. När biblioteket under en period fanns i tryckerihuset på kyrkberget drabbades det av en brand 1864. Många böcker gick förlorade, andra skadades i större eller mindre utsträckning. Och det är bland annat spåren efter lågorna och släckningsvattnet som två bok- och papperskonservatorer har ögonen på.

– I en del av böckerna är papprena helt förkolnade i hörnen, så illa att det knappt går att ta i dem, säger Fanny Stenback, som tillsammans med Linda Elvejord gör en konservatorisk inventering av de 2000 volymerna som ingår i bibliotekets samling.

Precis så illa är fallet med den äldsta tryckta boken i bibliotekets samling, Augustinus filosofiska verk Om gudsstaten, De civitate dei, som trycktes i Rom 1468. Dess originalpärm är förstörd, de brända arken är i stället insvepta i papper och ligger i ett pappomslag av träfibermassa från 1800-talet.

I en del av böckerna är papprena helt förkolnade i hörnen, så illa att det knappt går att ta i dem

Då verket i sig finns på andra bibliotek i Sverige, bedöms inte Strängnäsexemplaret ha ett sådant värde att den akut måste repareras – vilket skulle vara ett omfattande och svårt arbete. I det niosidiga protokoll, som Fanny Stenback och Linda Elvejord fyller i för varje bok de kontrollerar, kommer de åtminstone ta upp omslaget.

– Det är till skada för pappret. I träfibermassa finns ämnet lignin. Det är surt, något som bryter ner cellulosamolekylen i pappret så att det blir väldigt skört och sprött, säger Fanny Stenback.

Det 550 år gamla verket skulle, i sitt nuvarande skick, inte gå att bevara i ytterligare 500 år. Det är det tidsperspektivet de två konservatorerna arbetar utifrån. De har sedan årsskiftet hittills hunnit gå igenom ungefär 15 procent av bibliotekets bestånd. Mycket hittills är skadat – det handlar om allt från förslitningsskador och fuktskador via tidigare, mindre lyckade, restaureringar till angrepp från såväl insekter som möss.

– Men vi har ännu inte hittat något som är så akut att det måste åtgärdas inom den närmsta framtiden, säger Linda Elvejord.

I protokollen ger duon förslag på hur böckernas skick kan förbättras. När projektet, som för tillfället är tänkt att vara ettårigt, är avslutat ska de överlämna en åtgärdsplan till församlingen.

– Det kanske kommer att handla om tio böcker per år i 200 år eller så, säger Fanny Stenback, som för att påminna om tidsperspektivet.

Det är spännande arbetsdagar, tycker de båda konservatorerna – som båda bor i kommunen.

– Vissa böcker klappar hjärtat extra mycket för på en gång när man tar ut dem ur hyllan. Men jag har också hittat en bok som jag instinktivt tyckte illa om. Jag gjorde mitt jobb men ställde sedan tillbaka den direkt, säger Linda Elvejord.

Unikt bibliotek med anor

Domkyrkobibliotekets historia sträcker sig till 1460-talet.

I dagsläget ligger det i biskop Johannes Matthiaes gravkor, men under olika perioder har det varit inrymt i södra gravkoret, nuvarande dopkapellet och Cedercrantz gravkor inne i domkyrkan samt i Roggeborgen och tryckerihuset på kyrkoberget.

Biblioteket hade sin storhetstid under mitten av 1600-talet. Omkring 100 år senare halverades boksamlingen till den storlek den har i dag; 115 handskrifter och 1 880 volymer. Den äldsta handskriften är från 1367, den äldsta tryckta boken från 1468.

I samlingen finns ett stort antal litterära krigsbyten, framför allt från 30-åriga kriget.

Domkyrkobibliotekarien Elin Andersson kallar biblioteket "unikt för norra Europa", då få domkyrkobibliotek finns bevarade. Av de som finns är inget av den dignitet som det i Strängnäs, enligt Elin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!