Fackeltåg för att visa kraften i metoo

Metoo-kampanjen lever vidare. Det visade de som gick med i det fackeltåg som anordnades som en tyst manifestation under söndagen i Eskilstuna.

Nathalie Söderberg från nätverket Tillsammans för Eskilstuna var en av talarna under metoo-manifestationen.

Nathalie Söderberg från nätverket Tillsammans för Eskilstuna var en av talarna under metoo-manifestationen.

Foto:

Övrigt2018-01-14 17:21

Eskilstuna var en av över 20 städer i Sverige där metoo-rörelsen uppmärksammades med fackeltåg under söndagseftermiddagen. Vid Klosters kyrka samlades drygt 70 deltagare som sedan under tystnad gick över Nybron till Fristadstorget. Evenemanget kallas "metoo ljuset på" vilket tillsammans med facklorna ska symbolisera att allt det som rör sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

På plats under manifestationen fanns Madeléne Tannarp, initiativtagaren till den lokala manifestationen. Hon ser metoo som en viktig signal för att få fram en förändring kring det som kommit fram i form av avslöjanden om sexuella trakasserier, kränkningar och våld mot kvinnor.

‒Jag är glad över den breda uppslutningen här i dag, för det är egentligen nu som jobbet börjar. Förhoppningsvis kan uppmärksamheten kring metoo leda till ett ändrat synsätt.

Bakom manifestationen står också nätverket Tillsammans för Eskilstuna där Nathalie Söderberg är engagerad.

‒ Metoo har betytt väldigt mycket för jämställdheten. För första gången tas de här frågorna på allvar. Man har lyssnat på oss kvinnor. Nu är det många som vågar prata om övergrepp de varit med om och det har även fått arbetsgivare att vidta åtgärder.

Nathalie Söderberg hoppas att det som nu inletts ska leda till genomgripande förändringar.

‒Det finns en kollektiv kraft i det här där vi stöttar varandra. Vi måste fortsätta att prata om hur man kan förebygga problemen och där är det väldigt viktigt att diskussioner förs i skolan om var gränserna går.

Samma tema var Suada Dani från tjejjouren Meja inne på under sitt tal på Fristadstorget:

‒Vi från tjejjouren är mycket ute på skolor och pratar med eleverna om frågor som samtycke, porr och sex. Och vi märker att den sexualundervisning som skolorna ger är väldigt föråldrad. Den måste uppdateras.

#Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier. #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekas en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier även i Sverige. Det växte ut till en kampanj med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!