Facket kritiserar kommunens hantering av förskolan: "Det går för långsamt"

Susanne Bergman, vice ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna, är kritisk till kommunens åtgärder för att lösa den alarmerande situationen inom förskolan:– Det går för långsamt och åtgärderna är inte tillräckligt kraftfulla.

Magnus Eriksson, sektionsordförande Kommunal.

Magnus Eriksson, sektionsordförande Kommunal.

Foto:

Övrigt2018-04-23 08:08

Förra veckan gick pedagoger på Tallåsens förskola ut med ett nödrop till skolpolitikerna, där de berättade om en förtvivlad och akut situation där personalen går på knäna och barnen känner sig otrygga och reagerar med våld och konflikter.

– Vi kan bara instämma i att bilden stämmer. Det ser inte ut som på Tallåsen på alla förskolor, men alla förskolor har ett pressat läge, säger Susanne Bergman på Lärarförbundet som har hundratals förskollärare inom Eskilstuna kommun.

– Det handlar framför allt om bristen på utbildad personal, stora barngrupper och brist på tid för planering och reflektion. Det är ett väldigt pressat läge i förskolan just nu. Många mår väldigt dåligt och det är höga sjukskrivningstal, säger Susanne Bergman.

Vad är det ni främst ser behöver förändras?

– Det handlar om mer resurser till förskolan. Sen försöker vi påverka så att kommunen blir så attraktiv som möjligt för att locka personal, när det gäller allt från löner till arbetsmiljö. Vi försöker också få igenom garanterad planeringstid för förskollärare, säger Susanne Bergman.

Det här är ju något arbetsgivaren måste ta ansvar för.

Magnus Eriksson, Kommunal

De höga sjuktalen är ännu svårare att komma åt, menar hon.

Hur upplever ni att arbetsgivaren, Eskilstuna kommun, hanterar frågan?

– Vi pratar mycket om de höga sjuktalen, sen tycker vi inte det händer så mycket. Man gör nåt litet projekt här eller där, sen ska det utvärderas efter ett halvår för att se om det ger något resultat. Om det gör det finns ändå inga pengar för att fortsätta. Det går för långsamt och åtgärderna är inte tillräckligt kraftfulla.

Susanne Bergman menar att förändringsarbete förvisso måste få vara långsiktigt, men att det ibland också behövs mer akuta åtgärder.

– Det får inte ta för lång tid. Ta lärarbristen. Vi signalerade om det för flera år sedan och nu är det verkligen en kris. Det är otroligt svårt att få förskollärare – och nu även barnskötare. Vi har väldigt många inom förskolan som inte har någon utbildning över huvud taget.

Fackförbundet Kommunal organiserar också mycket förskolepersonal. Magnus Eriksson, sektionsordförande i Eskilstuna, ser allvarligt på situationen – inte minst på Tallåsens förskola.

– Så får det absolut inte vara! Det är jättebra att det slås upp så här och att man försöker hitta framkomliga lösningar. Det är bra att skolpolitikerna tar sitt ansvar och kommer ut till förskolan.

Magnus Eriksson poängterar vikten av att förskolepersonalen anmäler såväl oro som tillbud, så det dokumenteras och kan utredas.

– Våld och hot ska alltid anmälas. Sånt kan hjälpa till så att ett skyddsombud kan lämna in en begäran om arbetsmiljöåtgärder, säger Magnus Eriksson.

Upplever du att många incidenter inte anmäls?

– Ja. Det är så tajt inom förskolan och med så stora barngrupper prioriterar man att jobba med barnen i stället för att dokumentera. Men det här är ju något arbetsgivaren måste ta ansvar för. Hur de ska göra har jag ingen lösning på, men ingen ska behöva ha det så här på sin arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!