Fake news – detta är bara början

Med maskingeväret i bilen körde Edgar Maddison Welch sex timmar för att öppna eld mot restaurangen som falskt pekats ut som näste där man höll barn som sexslavar.

Med maskingeväret i bilen körde Edgar Maddison Welch sex timmar för att öppna eld mot restaurangen som falskt pekats ut som näste där man höll barn som sexslavar.

Foto:

Övrigt2017-02-02 06:00

Strax efter presidentvalet i USA läste den 28-årige Edgar Maddison Welch en nyhet på nätet som berättade att en pizzeria i Washington DC som hette Comet Ping Pong höll sig med sexslavar. Enligt nyheten var det Hillary Clinton som låg bakom allting.

Edgar Maddison Welch satte sig i bilen och åkte de sex timmar det tog att komma till Washington från hans hem. När han kom fram öppnade han eld med ett maskingevär.

Ingen skadades i attacken, men händelsen speglar vilken brutal betydelse så kallade ”fake news” på nätet kan få. Just ”nyheten” med Comet Ping Pong hade cirkulerat ett tag i sociala medier och ”tvättats” när personer nära president Trump delade dem vidare.

Förskräckande intill det obegripligas gräns. Ändå är det bara början.

Inom en snar framtid kan möjligheten att skapa fejkade nyheter bli ännu större. Enligt en artikel i Vanity Fair utvecklas det just nu teknik som gör det möjligt att ändra rösten på människor i rörliga bilder. Adobe lanserar snart ett program där du kan ladda ned ett par inspelade meningar som någon sagt och sedan själv skriva in ord och meningar, trycka på en knapp och få ut dem med den personens röst.

Den som har min röst inspelad skulle med andra ord kunna få det att låta som att jag säger att jag gillar stuvad spenat, cricket eller högerextrema partier. En omöjlig tanke. Men hur ska den som hör mig säga det på ett bandat klipp på nätet veta det?

Eller ännu värre: någon kan få det att låta som att Putin ska kärnvapenbomba USA. Eller att Trump tänker invadera något nytt land i Mellanöstern.

Den sortens fejkade nyheter kan skapa kaos, krig och enormt lidande.

Ännu tydligare blir det när tekniken för att skapa realistiska animeringar av verkliga personer utvecklas ytterligare. I den senaste Star Wars-filmen finns flera sådana. Några är lätta att upptäcka men inte alla.

Och snart finns tekniken i var mans dator.

Vad händer när någon skapar en ”trovärdig” animerad Stefan Löfven som på något informellt mingel säger att han egentligen hatar att betala skatt och fuskar så ofta han kan? Eller en moderatledare som uppmanar till raskrig? Eller en Putin som går i kvinnokläder?

De mer extrema sajterna på nätet kommer gå bananas. Det kommer bli ännu svårare att skilja sant från falskt. Debatten kommer bli ännu mer polariserad och hetsig. Fler kommer göra som Edgar Maddison Welch och bege sig till den pizzeria eller till den politiker eller debattör eller krönikor som på något sätt gjort honom upprörd.

Samhällsklimatet kommer bli lite hårdare.

Jo, det är möjligt att göra det hårdare.

Alternativet? Det är som vanligt vi medborgare. Vi måste lära oss källkritik. Inte ta något för givet. Alltid tänka en gång till innan vi delar något i sociala medier. Alltid vara kritiska. Det handlar om utbildning, om skolans roll. Men kanske allra mest handlar det om eftertanke.

Det brukar funka även i den mest galna av världar.

Bäst just nu:

Protesterna mot Trump. Det är ju trots allt viktigt att förstå i diskussionen om USA. Alla stöttade inte Trump. Inte ens en majoritet faktiskt. De flesta i USA är djupt förskräckta, på samma sätt som de flesta här hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!