Paret tog över den herrgårdsliknande anläggningen i början av 2013.
Därefter har de lagt stora summor på renoveringar och uppfräschningar.
‒Det handlar säkert om tre miljoner, säger 64-årige Johan Bylund, som är pensionerad från Försvarsmakten och har vandrarhemmet som sitt heltidsjobb.
Den fem år yngre hustrun är konsult till yrket men lägger också mycket tid på Malmgården.
‒Vi har dessutom en person anställd på halvtid för att städa, säger Johan Bylund.
Den gulfärgade Malmgården vid gamla E 20 består av en huvudbyggnad och två flyglar.
I den ena flygeln finns receptionen.
Ägarparet bor mitt i huvudbyggnaden.
‒Under bostaden har jag gjort i ordning ett litet gym år gästerna. Nästa projekt blir bastu och relax. Men vi vill ju inte att folk ska gå genom vår lägenhet för att komma ner dit. Därför har vi tänkt oss ett hus på tomten, berättar Johan Bylund.
De hoppades på en revidering av gällande detaljplan från 1995 för fastigheten Malmby 3:15.
‒Vi fick höra från kommunen att det skulle ta väldigt lång tid att få en ändring till stånd. Därför anlitade vi en konsult för att göra arbetet åt oss. Jobbet har kostat både tid och pengar, säger Anne Bylund.
Grannarna hade inget att erinra mot en ny plan och enligt samhällsbyggnadsstrategen på Strängnäs kommun, Mikael Rojek, kommer ärendet upp på stundande sammanträde hos samhällsbyggnadsnämnden den 28 mars.
‒Kommunen ställer sig positiv till att det finns ett vandrarhem som dessutom expanderar, vilket bidar till besöksnäringen i Strängnäs, säger Mikael Rojek.
‒Däremot är det inget alternativ att stycka av tomten för att uppföra ett hus. Om de säljer verksamheten kanske de som tar över Malmgården skulle vilja bosätta sig i det huset, fortsätter han.
Johan Bylund:
‒Kanske skulle vi inte få ut rätt värde vid en försäljning.
Han och hustrun tror att minst två rum till plus andra ytor skulle gå att frigöra för gäster om de själva fick flytta ut från sin cirka 140 kvadratmeter stora tjänstebostad.
‒Vi trivs jättebra i Strängnäs och möjligheterna är fantastiska, säger paret.
De har gäster bland annat i form av arbetare som ligger över i kanske fyra nätter på raken, det kommer både fotbollslag och skridskoåkare. Dessutom finns det även konferensmöjligheter.
‒Som mest kan vi ha drygt 30 gäster här samtidigt, berättar Johan Bylund.
Hur ser ni på framtiden?
‒Vi vill att detaljplanen blir klar. Men sannolikt utnyttjar vi inte möjligheten till att bygga eget på tomten, då vi inte får stycka av. Även om vi satsat flera miljoner så sitter vi inte i sjön.
Malmgården har över 90 år på nacken. Den har bland annat används som barn- och ålderdomshem.