I utredningen har Svensk Cykling undersökt Sveriges 30 största kommuner. De har kikat på kommunernas översiktsplaner, och även kollat om kommunerna har någon specifik cykelplan, och i så fall hur gammal den är.
— Vi har undersökt det viktigaste planeringsdokumentet kommunen har, översiktsplanen. Då har vi ställt tolv frågor vi ville se om kommunerna klarade. Nästan alla kommuner vill att fler ska cykla, men tyvärr följer inte kommunens översiktsplan det . Utfallet är ganska dåligt, säger Klas Elm.
Av de 30 kommuner man undersökt har bara två blivit godkända, och det är Malmö och Linköping. Kommunerna har betygsatts i en femgradig skala, där betyget fem är nödvändigt för att vara godkänd. Eskilstuna fick betyget tre. Klas Elm medger att de i sin undersökning har haft hårda krav, men enligt honom är det nödvändigt.
— Det pratas mycket om vikten av ökat cyklande. Men tittar man på hur mycket pengar det följs upp med är det ett skämt. Det är verkligen så lite att det är hårresande, säger han.
Framför allt handlar det om att cyklingen får ta för lite plats, enligt honom.
— Cyklingen måste ges mer markutrymme. Jag menar inte att alla bilar ska bort helt, men det är trångt om utrymmet i staden. Att då ha massa plåtschabrak som dessutom står parkerade den största delen av tiden är inte så smart. Den ytan kan man använda bättre, säger Elm.
Magnus Johansson (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar att man försöker hålla en balans mellan de olika trafikslagen i Eskilstuna.
— Det handlar om att möta allas behov. Om Svensk Cykling inte tycker vi satsar nog får man ta det i beaktning. Men det är ju bilar och gångtrafikanter också, och alla ska ha resurser. Vi måste ta hänsyn till alla, säger han.
Att det skulle handla mer om prat än om handling vad gäller satsningar på cykling håller han inte med om.
— Vi gör konkreta saker, vi bygger cykelbanor och cykelställ. Men vi gör konkreta saker för andra trafikslag också.
Här till höger har vi frågat några Eskilstunabor om vad det tycker om Eskilstuna som cykelstad.