Munktellbadet invigdes i maj 2016 och ersatte det gamla slitna Vattenpalatset. Samma år ombildades badverksamheten från bolag till att bli ett affärsområde inom Kommunfastigheter. Ett mål sattes om att det nya badet skulle generera 220 000 besök per år, mer än en fördubbling jämfört med Vattenpalatsets 107 000 besök per år.
Siffrorna för fjolåret visar dock att det är en bra bit kvar till målet. Under 2017 skruvades prognosen ned i omgångar och utfallet landade till slut på 166 000 besök. En förklaring som angetts är att badet var stängt under ett antal dagar på hösten, dels på grund av förekomsten av jordbakterier, dels på grund av tävlingar. Men det finns fler orsaker enligt Fredrik Elf, vd på Kommunfastigheter.
‒Målet är högt satt och vi har fullt fokus på att nå det inom ett par år. Men en anledning till att vi inte når det 2017 är att delar av Munktellstaden nu är en byggarbetsplats och vi vet att våra besökare har svårt att hitta till oss som läget är. Med nytt parkeringshus som står klart i slutet av 2018, många nya bostäder i området samt aktiv marknadsföring ser vi att målet 220 000 kan nås 2020, säger han.
Driftskostnaderna för badet ligger på 25 miljoner kronor per år och i budgeten för 2017 räknade ledningen med ett nollresultat.
Hur påverkade det minskade besöksantalet resultat för badet 2017?
‒Det preliminära resultatet hamnade på minus tre miljoner kronor.
Hur ser prognosen för besökare ut 2018?
‒Budgeten är lagd utifrån 190 000 besökare och ett nollresultat.
Finns det några planer på att göra justeringar i biljettpriserna för att locka fler besökare?
‒Vi har gjort jämförelser med andra badanläggningar i samma storlek och utbud och vi ligger under medel med våra priser. Vi vill hålla en prisnivå så att alla som vill ska ha möjlighet att besöka oss. Därför har vi valt en differentierad prismodell, där vi sänker priset under tider då vi normalt har färre besökare, säger Fredrik Elf.
Hur badet ska locka fler besökare är en av de frågor som Torbjörn Bergvall har på sitt bord. Han är chef för affärsområdet bad och menar att man får räkna med att det tar tid att nå besöksmålet
‒Jämfört med Vattenpalatset har vi 59 000 fler besök, en ökning med 55 procent. Det ska vi vara nöjda med. Vi vet att det tar tre – fyra år att etablera ett nytt bad och nå målvärdet, säger han och betonar att föreningslivet med sina närmare 40 000 besök inte räknas in i besöksstatistiken.
Han pekar också på att badet jobbar aktivt med att ta fram nya produkter och tjänster. Innovativa teman och utökade marknadsinsatser ska få besökssiffrorna på Munktellbadet att lyfta.
‒Vi har flera alternativ både när det gäller motionssim och det vi kallar för aquasport, alltså träningspass i vatten. Allt från yoga till mer pulshöjande pass. Det är nya saker och det lockar folk.
Lokalmarknaden i Eskilstuna är den primära målgruppen men marknadsföringen kommer att utökas för att nå kringliggande kommuner.
‒Vi tittar även på företagsmarknaden för att sälja in friskvårdskoncept. Vi jobbar också med hotellen i stan för att ta fram bra paket. Och när det är lov så marknadsför vi oss ända bort till södra Stockholm. Sen har vi problem med att det är rörigt i Munktellområdet nu vilket gör det svårt för nya besökare. Men det är ett övergående problem.
Fotnot: Besöksantalet är exklusive föreningsliv.