Statistik för klagomål till kommunen, anmälningar till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet samt skolornas egna anmälningar om kränkande behandling var en informationspunkt på barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagen.
Klagomålen och anmälningarna har ökat mellan 2016 och 2017, informerade Evelina Fransson från utbildningskontoret. Det är något som anses vara bra, då utredningarna som tar vid ska leda till att situationen förbättras för berörda elever. Men samtidigt är det en stor arbetsbörda, berättade hon.
Klagomålsärendena har ökat från 8 till 22, och framför allt handlar de om stödåtgärder eller kränkande behandlingar.
‒Det är en drastisk ökning. En förklaring kan vara att allt fler hittar till vår klagomålshantering. Många vänder sig också till Skolinspektionen som har blivit bättre på att hänvisa ärenden tillbaka till kommunen innan de själva utreder, sa Evelina Franson.
Även anmälningarna till Skolinspektionen har ökat, från 13 till 18, och till Barn- och elevombudet från 2 till 6.
‒Jag tror det kan bero på att när man inte får snabb återkoppling från kommunen så vänder man sig till Skolinspektionen, sa Evelina Fransson.
De som anmäler är oftast föräldrar, inte sällan efter en konflikt med en klasslärare. Det är vanligt att barn med stora stödbehov står i centrum för anmälan.
När det gäller skolornas egna anmälningar om kränkande behandling så har de minskat, visar statistik för de två senaste höstterminerna. Antalet anmälningar där det är en tjej som känner sig kränkt ligger på ungefär samma nivå de båda åren, medan statistiken visar en minskning på nära 25 procent när det kommer till kränkningar av killar.
Att skolorna har blivit allt bättre på att göra anmälningar om kränkande behandling får utbildningskontoret att tro att det handlar om ett trendbrott. Även rektorerna har uppgett att de upplever färre konflikter i skolan, enligt Evelina Fransson.
‒Det är intressant. Kanske har det skett en attitydförändring hos killar, att de har hittat andra sätt att uttrycka sig på? sa hon på nämndsammanträdet.