Fartfylld jakt på EM-

De ser ut som kajaker, men har medar och segel. Ombord finns en förare och en skotare, som sköter seglet. Hela veckan är det isjakts-EM vid Fiskeboda.

Foto:

Övrigt2017-02-12 19:59

När isjakterna kom, i slutet på 1800-talet, var de det snabbaste färdmedlet uppfunnet av människan, som fanns. Intresset var stort för de kajakliknande segelbåtarna på medar, som även med mediokra vindar ganska lätt kommer upp i 100 kilometer i timmen på isen. Tävlingsklassen kallas monotype XV, 15-jakt på svenska. XV är 15 med romerska siffror och står för seglets storlek: 15 kvadratmeter.

I veckan är det EM i isjaktssegling på Hjälmaren, med depå vid Fiskeboda. Det är tolv år sedan tävlingen sist hölls vid Fiskeboda, berättar Ulf Torberger, som ingår i EM-organisationen och även var med och startade det internationella förbundet 1992.

‒Det är fysiskt ganska krävande. XV-jakten väger 230 kilo tom och man springer i gång den, berättar han.

Sedan 1992 har EM körts varje år och Sverige har varit med varje gång. Dock brukar ester och ryssar ta hem segern, förutom 2013 när Sverige segrade. Regerande mästare är bröderna Kolk från Estland. På söndagen samlades alla 72 tävlande med 36 jakter och testkörde på Hjälmaren.

Isen är förstås viktigast. Ulf Torberger har varit ute med fyrhjuling på sjön under förmiddagen och bland annat kontrollerat isens kvalitet och tjocklek.

‒Det är 19 till 23 centimeter tjock is, svart is, kärnis.

I varje båt sitter två personer. Skotaren sitter vänd mot aktern och sköter seglet. Föraren sitter vänd mot fören och styr.

‒De ser i 360 grader när de sitter så. De signalerar till varandra med händerna, ibland har de intercom. Det är inte alls tyst på isen, det är vindbrus och ljud från medarna, förklarar Ulf Torberger.

Mats Löfberg och Janne Backlund har kommit från finska Jakobstad för att tävla.

‒Sommarsäsongen är kort i bottniska viken, det här är ett sätt att segla på vintern också, säger de.

Mats Löfberg tycker att tvåmansjakten och samarbetet med skotaren är en av fördelarna med isjaktssegling.

‒Har vi inte koll hela tiden går det åt helsike, säger han.

‒Det finns en insjö där vi bor, den fryser. Men det är inte så vanligt att Bottenviken fryser, säger skotaren Janne Backlund.

Själva banan ligger långt ut på isen och är 2,5 kilometer lång. Där ska jakterna segla tre varv.

‒Det blir ett antal mil. Tre varv kallas ett race. Ett mästerskap ska ha minst tre race och max nio. Men få orkar köra mer än tre-fyra race på en dag, det är för fysiskt ansträngande, säger Ulf Torberger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om