Felaktigt placerad betongplatta måste rivas och byggas om

En av de nygjutna betongplattorna längs Eskilsgatan ligger 85 centimeter fel jämfört med vad detaljplanen anger. Nu måste den rivas och byggas om för 1,7 miljoner kronor. ‒Det är väldigt olyckligt och lite genant, säger Fredrik Wahlberg, projektledare på byggföretaget HMB.

Den här färdiga betongplattan står 85 centimeter för nära Eskilsgatan. Nu måste den rivas och byggas om till en kostnad av 1,7 miljoner kronor.

Den här färdiga betongplattan står 85 centimeter för nära Eskilsgatan. Nu måste den rivas och byggas om till en kostnad av 1,7 miljoner kronor.

Foto:

Övrigt2017-05-19 07:30

I juni förra året startade Kommunfastigheter bygget av 150 nya lägenheter vid Tunafors gamla skola. Lägenheterna är fördelade på flera huskroppar varav fyra ska byggas utmed Eskilsgatan.

Enligt det bygglov som beviljades i mars 2016 ska byggnaderna uppföras sex meter från Eskilsgatan.

Nu har det visat sig att en av de två betongplattor som är klara har placerats 5,15 meter från gatan, det vill säga 85 centimeter fel i förhållande till bygglovet.

‒Tyvärr blev det fel när utsättarna läste in de digitala ritningarna, säger Fredrik Wahlberg, projektledare hos HMB Construction som är totalentreprenör för bygget.

Misstaget upptäcktes först när hela plattan var gjuten.

När Kommunfastigheter fick reda på vad som hänt vände man sig till stadsbyggnadsnämnden med en ansökan om att ändra bygglovet.

Bolagets önskan innebar att tre av de fyra husen skulle ligga i linje med varandra medan ett hus – på den felaktigt placerade betongplattan – skulle ligga nästan en meter framför de andra.

‒Vi ville vara schyssta mot entreprenören och sa att vi kunde acceptera missen. Vi tyckte att det var ett ganska litet fel, säger Monica Hed Johansson, chef för bygg- och teknikavdelningen på Kommunfastigheter.

Men när bygglovsärendet behandlades av stadsbyggnadsnämnden under onsdagen avslogs bolagets ansökan.

‒Vi följde förvaltningens förslag om avslag. Det finns ju en anledning till att man i detaljplanen markerar ut var husen får placeras och att fasadernas linje ska vara jämn, säger Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Hon har själv varit ute på byggplatsen och tittat.

‒85 centimeter kan tyckas vara en liten avvikelse, men det är det inte. Man ser att de inte står i linje med varandra. Det skulle inte vara gångbart att fatta ett annorlunda beslut och det hade dessutom kunnat bli prejudicerande. Varför skulle vi i så fall ta fram detaljplaner för hur vi vill forma staden om de sedan inte gäller ens ett år efter att de vunnit laga kraft, frågar sig Sarita Hotti.

För byggföretaget HMB innebär beslutet att den felplacerade betongplattan nu måste rivas.

‒Ja, jag är rädd för det. Den måste bilas bort och vi får gjuta en ny platta. Det är väldigt olyckligt och lite genant också. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Fredrik Wahlberg, som inte tror att betongblundern leder till att bygget försenas.

Enligt Kommunfastigheter är det byggbolaget som får stå för merkostnaden på 1,7 miljoner kronor.

‒Nja, vem som får ta den smällen i slutändan får vi se. Antingen blir det vi och Kommunfastigheter eller så blir det ett försäkringsärende, säger Fredrik Wahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!