Nu har Länsstyrelsens rapport om korna på gårdarna Tuna och Fastmyra i Stjärnhov kommit. Rapporten visar att inga djur saknade identitet, men att det fanns ett antal felmärkta djur.
Länsstyrelsen utförde kontrollen på gårdarna Tuna och Fastmyra i Stjärnhov efter uppgifter om att det fanns omärkta djur där. Gårdarnas ägare har förekommit mycket i media de senaste månaderna, efter att 69 kor rapporterades stulna från Tuna gård i december 2012. I mitten av februari anhölls lantbrukaren som äger djuren, misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Han släpptes efter ett par dagar, men enligt polisen kvarstår misstankarna mot honom.
Länsstyrelsens konstaterade att det fanns 199 nötkreatur på fastigheterna och att 162 av dem var korrekt märkta. Det fanns också ett fåtal brister i journalföringen.
– Inget djur var helt utan identitet, sammanfattar Petter Steen på Länsstyrelsens landsbygdsenhet.
Fler än tio procent av djuren var felaktigt märkta, något som normalt medför fem procents avdrag på EU-stödet. Om gårdarna Tuna och Fastmyra ska få avdrag på EU-stödet beslutas först i slutet av året, efter en samlad bedömning.
24 av gårdarnas kor hade märkning i ena örat, men inte i föreskrivna båda öronen. Elva djur hade handskrivna öronbrickor, det gör att de räknas som omärkta men inte saknar identitet. Två djur hade fel identitet på öronmärkningen, det gör att också de djuren räknas som omärkta.
Det fanns ett par förseelser också i journalföringen. Sju djur fanns inte med i stalljournalen och i CDB-registret fanns tre djur för mycket. Det betyder att de inte utrapporterats på rätt sätt.
CDB-registret, centrala djurdatabasen för nötkreatursregister används som grund för EU-stöd till lantgårdar.
Petter Steen på Länsstyrelsen berättar att det ofta kan finnas någon avvikelse när man utför kontrollerna, men inte i den här storleksordningen och omfattningen.
– Självklart kan ett djur tappa en öronbricka och det är många regler. En kalv ska skrivas in i stalljournalen när den föds, märkas i öronen inom sju dagar och rapporteras i CDB inom 27 dagar. På en gård med två-trehundra djur finns det ofta något som inte stämmer. Men så här brukar det inte vara.
När Katrineholms-Kuriren försökte nå ägaren till djuren svarade en man som inte presenterade sig. På frågan om djurens ägare hade någon kommentar till att många djur konstaterats vara felmärkta på gårdarna svarade han att det inte stämde och att han inte kände igen uppgifterna.
Länsstyrelsen bekräftar dock att djurens vårdare känner till resultatet av kontrollen.