Fem riktigt obehagliga minuter på Fristadstorget

På slaget klockan 12 under lördagen framfördes Harold Pinters korta och kärnfulla föreställning "Presskonferensen" i 23 svenska städer.

Kritiska åsikter är självklart tillåtna, men lämna dem gärna kvar där hemma, under sängen, bredvid pottan. Rebecka Melin och Ingela Schale Berghagen skapade med små gester stort obehag på Fristadstorget i Eskilstuna.

Kritiska åsikter är självklart tillåtna, men lämna dem gärna kvar där hemma, under sängen, bredvid pottan. Rebecka Melin och Ingela Schale Berghagen skapade med små gester stort obehag på Fristadstorget i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-02-10 15:38

En manifestation genomförd av några av alla de kulturarbetare runt om i landet som är oroliga för att det fria ordet en dag ska vara ett vackert minne och inget annat.

‒Det är vi kulturarbetare och ni journalister som förmodligen forslas undan först av alla, säger Maria Weisby, producent på Scenkonst Sörmland som låg bakom Eskilstunas uppsättning av "Presskonferensen" som iscensattes på Fristadstorget.

I pjäsen får vi höra en journalist försöka intervjua landets nya kulturminister och lyssna in vilka värden som placeras i första rummet för just henne.

I rollen som journalisten fick vi se och höra Rebecka Melin, som väldigt tydligt försetts med en id-bricka med texten "Godkänd press". I rollen som den nya kulturministern, som alldeles nyss var högsta chef för säkerhetspolisen, såg vi och hörde Ingela Schale Berghagen, som riktigt läckte intolerans och förakt ur varenda synlig por i det ofta stelfrusna grinande anletsdraget, och som ingen motsättning såg i rollen som polischef och kulturminister. Hennes uppgift är och förblir densamma; att hålla koll på människor.

För att riktigt ladda för gestaltningen har Ingela studerat kroppsspråk, och lyssnat på tal från en rad politiska ledare i historien som hela folkslag mangrant borde åberopat någon form av ångervecka bara några dagar efter deras tillträde till makten.

Vad skådespelarna vill säga med pjäsen är förstås att vi inte ska se yttrandefriheten som något självklar mänsklig rättighet.

‒Den måste vi alla slå vakt om, slutar Maria Weisby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!