Femårsfest för Finntorps ridklubb i Flen

I helgen bjuder Finntorps ridklubb in till show. Hela spannet, från de yngsta till de äldsta, kommer att visa upp sig.‒Det blir allt från maskeradhoppning till kadrilj med käpphästar, säger Anne Ström.

Anne Ström har varit ridinstruktör på Finntorp sedan 2001.

Anne Ström har varit ridinstruktör på Finntorp sedan 2001.

Foto:

Övrigt2017-02-03 13:35

För fem år sedan var det oklart vad som skulle hända med Finntorps ridklubb och ridskola.

‒De förra ägarna hade beslutat sig för att sälja verksamheten, allt försvann. Inga hästar stod i stallet, elever och medlemmarna började tappa av. Det enda som stod kvar var föreningen, berättar Anne Ström som är ridinstruktör i på ridskolan.

Hon började arbeta vid Finntorp 2001. Fyra år senare grundades föreningen och när den senare höll på att försvinna var hon en av de som arbetade för att den skulle finnas kvar.

‒Vi var en liten klick som drev för att den skulle fortsätta. Några föräldrar, tränare och styrelsemedlemmar, säger Anne Ström och fortsätter:

‒När sedan de nya ägarna kom in i bilden var de måna om att vi skulle finnas kvar och vi har sedan dess arbetat åt samma mål.

För fem år sedan fick föreningen sin nystart och satt medlemmarna upp en vision.

‒Alla skulle få vara med, nybörjare till tävlingsryttare. Barn och vuxna. Man skulle kunna låna hästar av oss och hyra hästar några dagar i veckan för att lära sig vad det betyder att ta hand om en häst. Framförallt handlade visionen om att ha en bredd och få verksamheten att växa, berättar Anne Ström.

I dag anser hon att föreningen har kommit dit.

‒Föreningen har blivit större och vi har en bredd. Nu gäller det att växa ännu mer, säger hon.

Inne i stallet är det fullt av hästar. De flesta är ridskolans egna och några ägs av privatpersoner.

I en av boxarna står Sara Hugoh, åtta år, med sin mamma Marina Karlsson och sätter på tränset på den vita ponnyn Taggen.

‒Jag började att rida här när jag var tre år. Nu rider jag här två dagar i veckan, säger Sara Hugoh.

Hennes mamma berättar att de brukade rida på Sagostigen redan innan det, när dottern var två år gammal.

‒Hon ville inte gå av hästen. Hon tyckte alltid att det var så roligt, säger Marina Karlsson.

Sara Huhoh leder Taggen rutinerat in i ridhuset tillsammas med sin instruktör Anne Ström. Bekant ställer hon fram en pall och tar hjälp för att komma upp i sadeln.

‒Taggen är min favorithäst och det är han jag ska rida i helgen, berättar hon.

Under lördagens jubileumsshow är Sara Hugoh en av de som ska visa upp sina färdigheter inför publiken.

‒Jag har aldrig ridit i en show innan men det ska bli jätteroligt, säger hon men verkar inte ett dugg nervös för det.

Inne i ridhuset har precis en ny läktardel kommit på plats, efter bidrag till föreningen från Flens kommun kan fler besökare komma och titta på lördagens show.

‒Det var verkligen välkommet, vi behövde fler platser, säger Anne Ström samtidigt som håller ögonen på Sara Hugoh och Taggen när de i lugnt tempo rör sig längs väggarna i ridhuset.

Vart är ni fem år från i dag?

‒Nu har vi uppnått vår vision och om fem år har vi vuxit ännu mer och har fler ridande. Gör vi iordning utebanan och dessutom bygger ett ridhus till så kan vi ha mer verksamhet året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om