Det är nästan löjligt hur skrajsna vi blir när vi står inför världens finaste mat – färsk fisk. Det är sånt vi beställer på krogen. Många erfarna vardagskockar backar flera meter när de närmar sig en fiskdisk:
"Vilken sort är etiskt korrekt att köpa?", "Hur lagar jag till den?", "Tänk om jag sabbar alltihop."
Vanligt kökssjälvförtroende krymper ihop till en liten skrumpen fiskpinne, och risken är överhängande att vi knallar bort till den där välbekanta ryggbiffen i stället. Gör inte det.
Ta ett djupt andetag och prata med personalen bakom disken. Erkänn att du är osäker. Be om råd. De kan sina saker. Och det är värt varenda blossande kind och surt förvärvad krona.
För färsk fisk är en otroligt värdefull gåva från naturen. Vi mår bra av att äta fisk. Det är lättsmält och innehåller rätt sorts fetter. Dessutom är det fantastiskt gott och kan klassa ut all världens oxfiléer – bara man ger firren chansen.
Några tumregler är att fisk aldrig får tillagas för länge. Oavsett om du kokar, steker, ugnsbakar eller grillar den. Torr fisk är slöseri med havets gåvor. Ska du äta fisk ska du tillaga den med den värdighet den förtjänar.
Använd gärna en termometer om du känner dig osäker. Annars är det bättre att hålla sig till låga temperaturer, då det är lättare att hålla koll på processen. Så fort köttet vitnar börjar det bli klart.
Se också till att fisken verkligen är färsk. Köp den helst samma dag den ska tillagas och fråga när den är fångad. Det är sällan den verkligen är dagsfärsk, därför gäller det att äta den så fort som möjligt. Be gärna om is i påsen så att kylkedjan inte bryts medan du fraktar hem din fångst.
Färsk fisk ska lukta friskt av hav. Inte sött, syrligt eller surt. Ögonen ska vara klara, skinnet glänsande och gälarna röda. Då är den som bäst.
Förgyll sommaren med att äta mer fisk. Allt blir så mycket härligare då.
Mia Gahne/TT