Vissa saker kan lätt verka skräckinjagande i köket. Som till exempel anka. Det låter så respektingivande. Något som bara tjusiga kockar begriper sig på.
Det är bara trams, kan jag meddela. Att steka ett ankbröst är nämligen busenkelt. Dessutom krävs inte en massa "fancy-pancy" konstigheter. Just med anka kommer man häpnadsväckande långt med salt och peppar och lite tålamod.
Ankbröst har dessutom en inneboende höstmysfaktor. Det är säsongsmat med guldkant.
I välsorterade livsmedelsbutiker hittar man numera vakuumförpackade ankbröst som säljs i tvåpack. Perfekt för en middag på fyra. Frysta ankbröst kan vara lättare att hitta och smakar nästan lika bra. Syrliga och lite söta tillbehör bryter av bra mot den robusta smaken. Asiatiska smaker passar också väldigt bra till.
Om ankbröstet serveras helt bryns det först i stekpanna och bör sedan efterstekas i ugnen på låg temperatur, 100 grader räcker. Här krävs en ugnstermometer.
Det är en lysande liten investering som garanterar saftigt kött för all framtid. 55 grader är ett lagom riktmärke, lite beroende på tycke och smak. Men köttet ska vara rosa och inte brunt i mitten.
Svep sedan in bröstet i folie och låt det ligga och samla sig en stund innan det är dags att skära upp. Se där. Svårare än så är det inte. Vem som helst kan laga till ett ankbröst!
Mia Gahne/TT