Den gamla kvartersbiografen Saga i Torshälla, från 1943, är Tomas Sifarows andra hem, speciellt inför julen då han fixar julbord från sen eftermiddag till långt in på natten. Lagar man julmat i en månad är det inte en skinkmacka som man suktar efter dan före julaftonen, förklarar han.
– Men jag griljerar alltid en julskinka framåt kvällskvisten som vi njuter av på färskt bröd med senap och iskall julmust. Eller rättare sagt de andra njuter. Jag brukar öppna en konservburk med ravioli och slå upp en hårig mörk rom och cola.
Tomas har under större delen av sitt vuxna liv jobbat i restaurang - och musikbranschen, vilket har inneburit att jul och nyår varit normala arbetsdagar för honom. Därför koncentrerades julfirandet under många år till en julvaka den 23 december.
– Jag hade öppet hus under 23 år i rad i min lägenhet på Årbygatan 5. Det kom släkt, barndomsvänner, kompisar från idrotten, och många musik- och arbetskompisar. Ibland var det säkert fler gäster än kvadratmeter i lägenheten.
Till traditionen hörde att Tomas bjöd på spetsad glögg, julmat, julgodis och klassisk julmusik med Elvis Presley, Dean Martin, Bing Crosby, Frank Sinatra och Johnny Cash.
– Men framåt småtimmarna avrundades det oftast med Onkel Kånkels julskiva, hårdrock och ett gäng håriga julgroggar!
När sonen Elvis föddes 2007 blev de vilda julaftonsvakorna betydligt lugnare och traditionen lever vidare men med en något annorlunda inramning.
– Nu sker julvakan tillsammans med grabben Elvis, sambon Carina och hennes dotter Alicia. Det blir ungefär samma juldrycker och julmusik som förr i tiden, men nu följer vi uppesittarkvällen med Bingolotto och V75. Vi umgås, skrattar och hittar på julrim och rimmet som är minst rumsrent vinner självklart.
Numera ser Tomas till så han är ledig på själva julaftonen och förmiddagen börjar hemma hos mamma Solveig som fortfarande bor i samma gård i Årby där Tomas växte upp på 1970-talet.
– Morsan lagar i vanlig ordning klassisk julmat åt de andra gästerna. Jag som är supertrött på allt vad julmat heter särbehandlas och får bondomelett med champinjonstuvning – gudomligt gott!
Tre på eftermiddagen är det fortfarande Kalle Anka som gäller och då har oftast de olika familjekonstellationerna splittrats åt olika håll mot övrig släkt och vänner för fortsatt julfirande.
– På juldagen och annandag jul brukar jag oftast vara bokad på dj-uppdrag på någon lokal restaurang eller nattklubb. Så då är det slut på julefriden och man längtar redan efter nästa års julvaka.
[fakta nr="1"]