Kvinnan åt i torsdags i förra veckan en rätt med namnet kebabtallrik, bestående av gyroskött, bröd, sallad och vitlökssås, på en restaurang i Katrineholm, när hon kände att något hårt fanns i maten. Hon spottade ut och upptäckte en kanyl, som hon förmodade kom från köttet. Kvinnan uppmärksammade restaurangpersonalen på kanylen i maten och fick besked att man inte skulle servera mer kött ur den förpackningen.
Kanylen var cirka 1,5 centimeter lång och med samma tjocklek som en sådan kanyl som används i sjukvården, skriver kvinnan i sin anmälan till kommunens miljö- och hälsokontor.
Företaget som levererat köttet har först sagt att kanylen kommer från bedövning av djur, sedan från antibiotikabehandling av djur och sist att kanylen kanske inte alls kommer från köttet.
I Sverige används inte nålinjektion vid bedövningar före slakt. De metoder som används här är bedövning med el, koldioxid eller bultpistol. I Sverige ska inte heller sjuka djur slaktas, säger Petter Jonsson, avdelningschef för Livsmedelsverkets kontroll i norra och mellersta Sverige, dit Katrineholm hör.
– Vi äter inte sjuka djur. Det är friska djur som ska gå till slakt. Det är inte heller så att friska djur får medicineras. Har djuret behandlats nyligen finns det en karenstid. Djuret kan ha behandlats med något där det efter utgången karenstid kan vara okej att gå till slakt, säger Petter Jonsson, som dock inte vill dra slutsatsen att kanylen därför måste ha funnits i djurets kropp.
När det gäller utländskt kött beror det, säger Petter Jonsson, på var köttet kommer från. Inom EU är förbudet mot medicinering av friska djur likadant som i Sverige, men det förekommer också import av kött från utanför EU.
– Det är väldigt lite fläskkött som kommer från andra länder än EU-länder, via vår gränskontroll. Även kött från länder utanför EU ska uppfylla kraven i vår lagstiftning. Det kontrolleras att det är säkra livsmedel som kommer in i landet, men det är inte så att varje köttstycke kontrolleras, säger Petter Jonsson.
Restaurangen har meddelat miljökontoret i Katrineholms kommun att man varit i kontakt med sin varuleverantör, som i sin tur kontaktat företaget Kalmar Kebab. Där har kontroller med slakterier gett vid handen att nålen kan ha använts för att bedöva djuren inför slakt. Men när kvinnan själv tagit kontakt med köttleverantören har hon fått besked om att nålen använts för att ge djuren antibiotika och när tidningen ringer säger företaget att man inte vet varifrån kanylen kommer.
– Vi har inte konstaterat att den kommer från våra produkter över huvud taget. Vi utreder, säger Rüstem Tasin, från Kalmar Kebab.
Tasin tillägger att han inte förstår medias intresse för händelsen:
– Det handlar om en kanyl, inte 500.
Från Katrineholms kommuns sida har miljöinspektör Adam Johansson hand om ärendet. Han har skickat ut ett meddelande till berörda myndigheter, om händelsen.
– Jag fick först information från restaurangen att de misstänkte att det var en bedövningsnål. Men det använder man ju inte vid slakt. Sedan fick jag reda på det med antibiotikan, men mer än så vet jag inte. De utreder det fortfarande, säger han.
Kommunen vill nu veta hur och varför kanylen hamnade i maten.
Restaurangen i Katrineholm säger att man stoppat alla leveranser från Kalmar Kebab i väntan på utredning, samt att man varit i kontakt med den drabbade kvinnan.
– Vi har träffat kunden, hon mår bra och det är det viktigaste för oss.