Fikagrupper för äldre skapar nya vänskapsband

Finporslinet är framdukat och det bjuds på flera sorters kaffebröd. Koppar och fat klirrar gemytligt. Skratt och småprat fyller rummet. Flera av gästerna har passerat 80-årsstrecket och har känt varandra i mindre än ett år. De har träffats genom den ideella föreningen Äldrekontakt.

Foto:

Övrigt2017-11-13 07:31

‒Det här är verkligen ett fint initiativ och jag ser fram emot de här träffarna, säger Sylvia Johansson som är 87 år.

Äldrekontakt vänder sig till ensamma äldre över 75 år. En söndag i månaden bjuds de hem till en fikavärd på eftermiddagskaffe. Behöver gästerna skjuts ordnar föreningen det också. Allt sker helt ideellt.

Dagens värd är Jana Larsson som bor centralt i Eskilstuna.

‒Jag såg på Facebook att en sådan här grupp startats har i stan och nappade direkt berättar, berättar hon.

Jana Larsson har tidigare arbetat inom äldreomsorgen i många år och saknar kontakten med de äldre.

‒I dag jobbar jag på hjärtintensiven och det blir inte samma sak. Man inte prata så mycket med dem.

Hon hade sin första fikaträff för de äldre i våras. Inför söndagens fika var Jana Larsson nyopererad i handen.

‒Men jag ville inte avboka för det är så trevligt. Jag hoppas att det finns sådant här när jag blir gammal.

På plats finns också gruppledaren Paula Nolander, som håller i trådarna och kontakterna med såväl äldre som fikavärdar och chaufförer.

‒Vår grupp har just nu fem äldre som deltar i fikat, men vi har plats för några till, säger hon.

Även chauffören Yasmin Sosjal är med. Just denna söndag var det ingen som behövde skjuts, men hon ville vara med ändå.

‒Att träffa de äldre ger så mycket tillbaka, och man lär så mycket av dem.

Det blir mycket kramar när gästerna kommer, som om de känt varandra länge. Men Äldrekontakts Eskilstunagrupp startade först i våras, så det är mindre än ett år.

Sylvia Johansson har promenerat dit med den nyfunna väninnan Barbro Davidsson, 83 år. De bor så att de kan se varandras fönster.

‒Ja, jag kan se när Sylvia tänder och släcker lamporna, skrattar Barbro Davidsson.

‒Men vi hade aldrig träffats förut, utan lärde känna varandra genom fikaträffarna.

Birgit Kjellström, 85, berättar att hon under många år jobbade i samma hus där de nu träffas. Det var när kommunens lönekontor hade sina lokaler där. Liksom de andra uppskattar hon träffarna. De är alla änkor.

‒Jag har en dotter som jobbar mycket utomlands, så ibland blir det väldigt ensamt. Det här är en trevligt och bra initiativ, och de är så duktiga som bjuder in oss enslingar.

Samtalet runt bordet handlar om vitt skilda ämnen – allt från fotboll till teknisk utveckling. Någon har tagit med ett tidningsurklipp med ett kåseri om en "roligare" begravning och läser högt. Det leder till både skratt och eftertänksamhet. Alla har de förlorat nära och kära. Men snart kommer den aktuella #metoo-rörelsen upp.

‒Det har ju existerat så länge, säger Sylvia Johansson.

‒Och det är fantastiskt att kvinnorna vågar berätta, tycker Barbro Davidsson.

Nu funderar de på att träffas någon gång då och då vid sidan om fikaträffarna på söndag, kanske på ett fik eller en restaurang på stan.

Äldrekontakt

Den ideella föreningen Äldrekontakt bildades av familjen Gyll i Stockholm 2008. Utgångspunkten var att det ibland kan vara svårt att hitta gemenskap och vänner för personer som kommit en bit upp i åren. Genom insatser från volontärer får ensamma, ibland isolerade, äldre möjlighet att träffa personer i samma situation. Arbetssättet bygger på en modell från England som utvecklats av välgörenhetsorganisationen Contact the Elderly.

Äldrekontakt ordnar fikaträffar för damer och herrar över 75 år två timmar en söndag i månaden. Volontärerna består av fikavärdar, chaufförer och gruppledare.

Fikavärdarna bjuder hem en grupp äldre – upp till cirka åtta personer – till sina hem på en eftermidagsfika. Värdarna står för såväl fika som kaffebröd och får ingen ersättning.

Chaufförerna hjälper äldre som behöver att ta sig till fikaträffen. De kan också ge en stödjande arm och en pratstund, både under resan och under fikat. Chauffören håller med bil och bensin och får ingen ersättning.

Varje grupp har en gruppledare som har regelbunden kontakt med både volontärer och äldre samt planerar träffarna.

I dag finns 52 grupper i Sverige. Bland annat i Stockholm, Göteborg, Västerås och Eskilstuna.

Vill du veta mer, bli volontär eller gäst, finns mer information på hemsidan.www.aldrekontakt.se. Det går också att ringa till föreningen på telefonnummer 076-052 68 00, eller mejla till info@aldrekontakt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!