Filmamatörerna i Dunker brinner för sin hobby

På lördag är det premiärvisning av filmen Valhalls bröder, skapad av de tre bröderna bakom Dunker Film Production och ett gäng andra glada amatörer runt om i Sörmland.

Bröderna Torbjörn, Jan-Erik och Percy, alla med efternamnet Hållqvist, har hittills gjort tre långfilmer tillsammans. Men de har redan börjat arbetet med den fjärde.

Bröderna Torbjörn, Jan-Erik och Percy, alla med efternamnet Hållqvist, har hittills gjort tre långfilmer tillsammans. Men de har redan börjat arbetet med den fjärde.

Foto:

Övrigt2017-11-21 07:04

Jan-Erik, Torbjörn och Percy Hållqvist har en lite annorlunda hobby, en tidskrävande och utmanande sådan, men mest givande och rolig.

‒Det går tillbaka 10 15 år. Vi har en jäkla sammanhållning vi bröder och åker tillbaka till Uppland där vi kommer ifrån och vildmarkscampar varje år. Då hade vi kamerorna med och Percy satte ihop det där, sedan blev det lite mer och vi beslutade oss att försöka göra mer film. Sedan har folk tillkommit hela tiden, det växer ganska fort nu, säger Jan-Erik.

Det är han och Torbjörn som står för manusarbetet, inspelning och redigering överlåts till Percy, med god hjälp av Kaj Eriksson från Nyköping som har en drönare de också filmar med. Det är även Eriksson som gör filmernas grafiska profil.

Skådespelarna ställer upp gratis, kameror, rekvisita, efterproduktion med mera bekostas allt ur egen ficka, något ekonomiskt stöd är inte att tala om.

‒Vi har inte kommit så långt, det är bara egna resurser och vi har ingen budget. Men konstigt nog ställer fler och fler upp, vi hade ett inlägg ute igår om vem som vill vara med i nästa film och 21 svarade direkt. Innan vi börjar filma väljer vi ut vilka som ska ha talroller och också vem som ska filma när, men det är lite plottrigt att få ihop det. Alla gör det ju frivilligt så vi kan inte tvinga någon, men de ställer upp väldigt bra, säger Torbjörn.

Att få till ett bra ljud är det största gisslet.

‒Det är fruktansvärt svårt. Det är nästa steg, att skaffa mer ljudutrustning, vi har kört med myggor (mikrofoner) och kamerans mikrofoner men det är av varierande kvalitet och det blir problem med blåst när man är ute, säger Percy.

Även att hitta rätt lokaler att filma i och skaffa tillstånd kan ge sina utmaningar.

Arbetet med en film tar ungefär ett år, de filmar över 100 timmar för varje film och manusarbetet börjar vid den här tiden på året.

‒Framåt vårkanten börjar vi organisera upp vilka som ska vara med och vi filmar till september ungefär, säger Percy.

[youtube id="yfZ5_WpKmak"]

Filmerna gör avstamp i historiska händelser och är blandningar av humor och allvar.

‒Den första filmen, Kapten Bjarnes Förbannelse, handlade om Brandskattningen av Visby. Vi börjar i dåtid och går över till nutid i en röd tråd. Den senaste filmen börjar med att de utplånar en vikingaby och då bildas Valhalls bröder som ska hämnas på kristna, säger Torbjörn.

Den tredje filmen de gjort heter Don Cajjani.

Alla tre är pensionärer av olika slag så tiden för filmprojekt finns.

‒Det är en dyr men kul grej. För mig är det roligaste att skriva, det svåraste är att du måste tänka på platser hela tiden, men man måste ha något att göra över vintern, säger Jan-Erik.

‒Framförallt är det väldigt kul att skriva något och se det i film sedan. Det är fler och fler som tycker det är så jäkla roligt att vi håller på. Vi är drygt 85 med i filmen i olika steg, det är nästan krav på att vi fortsätter, det är verkligen uppskattat, säger Torbjörn och skrattar.

Hur länge ska ni hålla på?

‒Vi håller på så länge folk tycker det är roligt. Drömmen är att göra en historisk film, det finns intresserade av att göra en vikingafilm men det krävs mer resurser än vad vi har, men vi får se, säger Torbjörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!