Filmer och anslag ska förebygga hedersförtryck

Rätten att bestämma över din kropp, din själ och hur du vill forma ditt liv är ingen annans än din. Det är huvudbudskapet i de två kampanjer mot hedersförtryck som nu börjat rulla över länet.

Foto:

Övrigt2017-05-16 07:30

Bakom dem står länsstyrelserna och Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck. Teamet är en del av länsstyrelsen Östergötland, och samlar och sprider all den expertkunskap som finns om bland annat barn- och tvångsäktenskap.

På flera håll i landet har kunskapsnivån inom kommuner och myndigheter höjts under senare år. Det är en förutsättning för att hedersrelaterat våld och förtryck ska kunna förebyggas, menar länsstyrelserna. Fortfarande finns brister, även i Sörmland. Therese Dolk vid länsstyrelsen vittnar dock om ett stort intresse av att lära mer.

En annan premiss för arbetet mot ett jämställt samhälle fritt från hedersförtryck är att göra allmänheten mer medveten.

– Vi kan alla ta ansvar för barn och unga som far illa. Myndigheter har dock en skyldighet att agera när barn och unga är utsatta för olika former av övergrepp. Det finns en tydlig lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap och vi måste se till att den tillämpas för alla som är i behov av stöd och skydd.

Det sa Juno Blom, utvecklingsledare vid länsstyrelsen Östergötland, när en av kampanjerna presenterades i början av maj.

Den är helt ny och fokuserar på information genom rörlig bild. Fem filmer har tagits fram för att visa precis vad begränsningar, kontroll, kränkningar och våld innebär, särskilt för många flickor och unga kvinnor. Filmerna ska kunna användas inom olika verksamheter och är avsedda att spridas på nätet och via sociala medier.

Parallellt fortsätter den nationella kampanjen ”Vill alla att du ska gifta dig utom du?”.

Den gick i fjol ut till bland annat landets flygplatser, som ett slags sista minuten-försök att stoppa barn och ungdomar på väg att resa till sina ursprungsländer för att mot sin vilja giftas bort.

I Sörmland var den kampanjen osynlig på grund av att länsstyrelsens arbete mot hedersförtryck då låg nere.

Under vår och sommar pumpas dock budskapet ut på svenska och engelska på Skavstas digitala reklamskärmar. Information om kampanjerna har gått ut brett, till bland annat länets gymnasieskolor, ungdomsmottagningar, SFI, de kommunala huvudbiblioteken, socialtjänsterna, kvinnojourerna och till polisens passexpeditioner.

– Sedan är det frivilligt att delta, säger Therese Dolk.

Tips och kunskaper

För dig som vill lära mer om hedersbegreppet och lagen om tvångsäktenskap finns en gratis webbutbildning: www.hedersfortryck.se.

Du som i yrket eller ideella arbete behöver råd i hedersrelaterade ärenden kan ringa stödtelefonen: 010–223 57 60.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!