FI:s gruppledare i Gnesta: "I den bästa av världar behövs inte feminism"

Kvinnodagen borde inte behövas, men är en bra möjlighet att lyfta fram vad som gjorts för jämställdhet tycker Kim Silow Kallenberg, Feministiskt initiativs gruppledare i Gnesta. – Inget händer utan att man agerar, säger hon.

Foto:

Övrigt2019-03-08 00:03

För första gången har Feministiskt Initiativ, FI en representant i Gnesta kommunfullmäktige. Hon heter Kim Silow Kallenberg och är forskare i etnologi med genusvetenskap som sidoämne.

– Jämställdhet handlar inte bara om kön utan även om klass och etnicitet. Ytterst handlar det om makt, säger hon.

Det är därför feminismen behövs, menar hon.

– Det är fortfarande så att män är de som har den största delen av makten. I den bästa av världar skulle inte feminismen behövas och ingen skulle då vara gladare än jag. Men nu är det inte så. Jag ser vår roll som att lyfta fram det som är ojämställt så att det blir synligt, säger Kim Silow Kallenberg.

Det har FI gjort med besked. Efter mötet i kommunfullmäktige den 17 december skrev de en debattartikel i SN om härskartekniker som kom att diskuteras flitigt.

– Det finns många sätt att förminska andra. Till exempel att vända sig bort när någon är i talarstolen, inte lyssna utan prata med någon bredvid, skratta menande eller hålla på med telefonen. Det är respektlöst inte bara mot den som blir utsatt utan mot hela uppdraget. Vi är ju folkvalda. Det är ett uppdrag som man måste ta på allvar, säger Kim Silow Kallenberg.

Efter debattartikeln har det varit bättre på fullmäktigemötena, upplever hon.

– Vi fick mycket positiva reaktioner. En ledamot berättade också att hon framfört det som vi lyfte fram till kommunfullmäktige tidigare, men att de då inte gjorde något åt det. Det visste inte vi när vi skrev debattartikeln, men det bevisar att det verkligen behövs att vi pratar om de här beteendena för att det ska bli förändring. Mycket sker av gammal vana.

Idag är det åttonde mars och den internationella kvinnodagen. En dag som Kim Silow Kallenberg är kluven till.

– Jag gillar inte att det firas som en andra mors dag, med chokladaskar och blommor. Men det är en bra dag att lyfta fram de starka kvinnor som kämpat för det som vi har i dag. Inget händer utan att man agerar och kvinnor har offrat mycket för både rösträtten och samtyckeslagen. Jag känner också att det uttjatade begreppet systerskap blir viktigare och viktigare för mig.

Kim Silow Kallenberg var bokstavligt talat den som startade upp FI i Björnlunda, genom en förfrågan på sociala medier. Första mötet var i en villa i trakten. Nu har de ett mandat i fullmäktige och två ersättare. Det speciella med partiet, förutom feminismen, är att de flesta som går med kommer från ett annat håll än politiken, anser Kim Silow Kallenberg.

– Många är aktivister. Det tillför något nytt till politiken, ett friare förhållningssätt. Vi vill inte heller positionera oss som ett höger eller vänsterparti, även om vi delar många av vänsterns värderingar. Men vi vill stå fria att kritisera allt vi ser som behöver ändras utan att vara låsta av traditioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om